GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodnja mesa više nije isplativa, prijete nestašice

Proizvodnja mesa više nije isplativa, prijete nestašice
MESARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2022 / 10:21
Autor: SEEbiz
ZADAR - Prema najavama proizvođača peradi, goveda i svinja, slijedi nam veliko poskupljenje mesa koje bi sljedećih mjeseci moglo iznositi čak oko 30 posto.

Zbog enormnog rasta troškova za uzgoj stoke, proizvođači nemaju drugog izlaza, ionako su odavno na koljenima zbog konkurencije stranih proizvođača mesa i pretjeranoga uvoza. S druge strane, kupcima je uvijek skupo.

Mesar Marko Pandžić, poduzetni i marljivi 23-godišnjak, ujedno i vlasnik OPG-a, iz prve je ruke otkrio troškove proizvodnje i ispričao probleme s kojima se susreću.

- Sve je poskupilo, žito, sijeno, kukuruz... Skuplje je 30 - 40 kuna na 50 kilograma, pa računajte. Ja imam telad i ovce, nastavit ću, moram nešto raditi, treba preživjeti, govori Zadarskom listu Pandžić i dodaje kako su odavno mali domaći proizvođači ugroženi uvozom i njihov rad i trud ne može doći do izražaja.

- Već je naša poljoprivreda na koljenima, zaključuje Pandžić.

Za Božić se, govori Pandžića, najviše kupovala janjetina, sad je traženo mljeveno meso. No, napominje, riječ je o zaista malim količinama.

Poznati zadarski mesar Mate Biloglav već je primijetio poskupljenje junetine od 10%, cijena svinjetine zasad nije porasla, ali za očekivati je porast od 20%. Kod Biloglava se najviše prodaju junetina i svinjetina, međutim, nameće se pitanje - tko će, nastavi li se ovako, uopće proizvoditi.

- Proizvođačima je sve poskupjelo, od gnojiva do žitarica. Njima je sad isplativije prodati kukuruz nego hraniti životinje. Imam stalne dobavljače, prilikom zadnjih dvaju utovara su mi ljudi rekli da više neće proizvoditi, jednostavno im nije isplativo. Uskoro neće imati tko proizvoditi. A kada meso poskupi, normalno je da će prodaja pasti, sve je skuplje, a plaće iste, objašnjava Biloglav gorući problem.

Tagovi: meso, poskupljenje mesa, Marko Pandžić, janjetina, piletina, puretina, Purex, Milivoj Dragošević
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Blok transakcije podigle promet, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blok transakcije podigle promet, indeksi pali
ZAGREB - Zagrebačka burza je u srijedu iznjedrila nešto zanimljiviju trgovinu.
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
ROBNA TRŽIŠTA
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
LONDON - Brojni stručnjaci za sirovine smatraju da trgovini bakrom predstoji „superciklus“. Jer, za prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo potrebna je prije svega jedna sirovina: bakar.
Zašto su Korejci poludjeli za zlatnim polugama?
INTERES
Zašto su Korejci poludjeli za zlatnim polugama?
SEUL - Južnokorejske trgovine imaju novu popularnu stavku u ponudi - zlatne poluge.
Azijska tržišta: Tokijski indeksi predvode pad
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tokijski indeksi predvode pad
TOKIO - Japanske dionice predvodile su pad na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu, dok su ulagači analizirali zarade iz regije i iščekivali rezultate japanskih divova Toyote i Mitsubishija koji bi trebali biti objavljeni kasnije tijekom dana.
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
OPTIMIZAM
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average i S&P 500 porasli su u utorak dok su trgovci tražili više naznaka o tome kada bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE