GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodnja vina u svijetu najniža je od 1961

Proizvodnja vina u svijetu najniža je od 1961
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 07:50
Autor: SEEbiz
PAEIZ - Loši vremenski uvjeti diljem svijeta vjerojatno će ove godine uzrokovati pad globalne proizvodnje vina na najnižu razinu u šest desetljeća.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) kaže da će svjetska proizvodnja vina vjerojatno biti oko 7 posto manja 2023. nego prošle godine. Takav urod bio bi najlošiji od 1961. godine.

OIV niske razine proizvodnje pripisuje lošem vremenu, uključujući mraz, obilne kiše i sušu.

"Savršena oluja na sjevernoj i južnoj hemisferi stvorila je ovu katastrofalnu situaciju", rekao je voditelj statistike OIV-a, Giorgio Delgrosso, za BBC.

Analiza se temelji na podacima iz zemalja koje predstavljaju 94 posto svjetske proizvodnje drevnog napitka.

Proizvodnja vina pala je u gotovo svim zemljama Europske unije, koja proizvodi preko 60% ukupne svjetske proizvodnje. Prema OIV-u, manji prinosi uzrokovani su kišama i olujama u nekim zemljama i sušama u drugima.

Urod je pao za 14 posto u Španjolskoj i 12 posto u Italiji, gdje je suho vrijeme smanjilo ovogodišnju berbu grožđa. Ali prinos je ostao isti u Francuskoj, što znači da je zemlja sada najveći svjetski proizvođač, pretekavši Italiju.

Sumorna je slika bila i u drugim dijelovima svijeta, a posebno su pogođene zemlje južne hemisfere.

Proizvođači su se suočili sa šokom u Čileu, najvećem proizvođaču vina na južnoj hemisferi, gdje su prinosi pali za 20 posto kao posljedica suša i šumskih požara. Slično loša žetva bila je i u Australiji, gdje je proizvodnja pala za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu.

No, situacija je bila ružičastija u SAD-u, gdje je proizvodnja porasla za 12 posto u odnosu na 2022. Možda postoje dobre vijesti za ljubitelje vina.

Dok je slaba globalna proizvodnja loša za industriju u cjelini, OIV napominje da bi pad globalne potražnje mogao značiti da cjelokupno tržište ostaje relativno uravnoteženo, izbjegavajući pad cijena.

"Kako se gospodarski rast u Kini usporava od 2018., vidjeli smo značajan pad potrošnje i uvoza vina. Niska proizvodnja nije dobra vijest, ali niže razine potrošnje mogle bi pomoći u ravnoteži cijena", rekao je Delgrosso.

U kolovozu je francuska vlada najavila da će izdvojiti oko 200 milijuna eura za uništavanje viška zaliha vina dok se industrija bori prilagoditi padu potražnje.

Tagovi: bino, proizvodnja vina, vrijeme, klima, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE