GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putničke agencije traže hitne mjere državne pomoći

Putničke agencije traže hitne mjere državne pomoći
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 13:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Putničke agencije najteže su pogođeni dio turističke i industrije putovanja u Hrvatskoj, posla većina njih gotovo i nema već mjesecima, a da bi opstale treba im financijska pomoć države i stoga traže hitne mjere pomoći, poručili su u utorak iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

"Poslovanje i opstanak putničkih odnosno turističkih agencija krajnje je ugroženo i na to upozoravamo od početka koronakrize, kao i na to da bez državne pomoći većina agencija ne može opstati. Stoga od Vlade tražimo određene mjere samo za agencije kao što su ih donijele i druge države-članice EU-a", objašnjava predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Potpore za očuvanje radnih mjesta pomogle su, kako dodaje, agencijama zadržati djelatnike. Kaže da su se kriteriji prilagođavali stvarnim potrebama i zahtjevima agencija, no Fain kaže da "tu neće stati".

Otkriva pritom da je o problemima agencija krajem prošlog tjedna razgovarao i s ministricom Nikolinom Brnjac, kao i obeštećenju agencija i organizatora putovanja koji su se zbog pandemije našle u najtežoj situaciji.

Tom su prilikom razgovarali o produžetku potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021. godine, financijskoj potpori kroz dodjelu bespovratnih sredstava te namjenskim zajmovima uz subvencioniranu kamatnu stopu za likvidnost.

"Iznimno važna za poslovanje turističkih agencija je i pomoć u povratu novčanih sredstava koja su uplaćena dobavljačima za nerealizirana putovanja i odavno nisu na računima agencija, kao i ugovaranje osiguranja jamčevine za slučaj nesolventnosti organizatora paket aranžmana. To je jedan od glavnih uvjeta vraćanja povjerenja putnika i budućnosti organiziranih putovanja", kaže Fain.

Podsjeća i da su agencije posljedice pandemije na poslovanje osjetile najranije od svih u turizmu, točnije već početkom godine kada su stigli prvi otkazi gostiju s azijskih tržišta, da bi naknadno zbog nacionalnih i međunarodnih ograničenja i preporuka nadležnih tijela o zabrani kretanja i putovanja, uslijedio otkaz gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja u 2020.

Ni kroz ljeto nisu imali nekog posla, s obzirom da je dosta turista u Hrvatsku, i domaćih i stranih, dolazilo u individualnoj organizaciji, a iako agencijama stožer formalno nije obustavio rad kao primjerice ugostiteljima, većinu usluga za koje su temeljem zakona osnovane ne mogu ni sada obavljati.

Rad im je i dodatno onemogućen i preporukama Ministarstva vanjskih poslova koje je nadležno za preporuke o (ne)putovanjima, kao i svim drugim globalnim restrikcijama, zatvorenim međudržavnim granicama, zatvorenim turističkim objektima, malim brojem zrakoplova i sličnim, što je sve sastavni dio putovanja koja se naprosto ne mogu provoditi.

"Računamo i na solidarnost ostalih dionika i očekujemo da se tijekom glavne turističke sezone cijene ulaznica za nacionalne parkove i kulturne ustanove ne povećavaju te da se obustave trenutna ograničenja broja putnika na putničkim brodovima", zaključio je Fain.

Tagovi: putničke agencije, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
NEW YORK - Svjetske su burze prošloga tjedna dosegnule najviše razine u povijesti, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz najvećih globalnih gospodarstava i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE