GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razvoj nautičkog turizma imperativ je za Hrvatsku

Razvoj nautičkog turizma imperativ je za Hrvatsku
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2023 / 09:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svake godine tisuće jahti i brodica plove Jadranskim morem i uživaju u čarobnim uvalama od proljeća do kasne jeseni.

Nautika se ubrzano razvija zahvaljujući našoj iznimno atraktivnoj i razvedenoj obali s više od tisuću otoka, dobrim uvjetima za jedrenje tijekom velikog dijela godine, odličnoj turističkoj infrastrukturi te dugoj tradiciji nautičkog turizma, navodi se u Analizi turističkog prometa Hrvatske turističke zajednice, piše Večernji list.

Kada se tome pridoda privlačna povijesna i kulturna baština te bogata gastronomska ponuda, ne iznenađuje što nautičari Hrvatsku svake godine vide kao nezaobilaznu destinaciju.

Tijekom posljednjeg desetljeća nautički turizam u Hrvatskoj istaknuo se kao globalno relevantan te nas pozicionirao kao jednu od top europskih i svjetskih destinacija za nautičare, ističe HTZ. Hrvatska trenutno zauzima čak 40 posto ukupnog svjetskog charter tržišta i ima jednu od najvećih charter flota u svijetu od 4.500 plovila. Od toga se oko 70 posto nalazi se u splitskom akvatoriju, a raspolažemo s preko 70 marina i ukupno 17.000 vezova.

U nautičkom charteru prošle je godine ostvareno više od 3.6 milijuna noćenja, što je 1 posto više nego 2021. godine, ali i 2 posto više nego rekordne 2019. godine, prenosi HTZ. Odlični rezultati ne iznenađuju kada se uzme u obzir da se Hrvatska može pohvaliti jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u cijelom svijetu, a u nautičkoj se sezoni može uživati gotovo cijelu godinu.

Potencijal ovog tržišta prepoznala je i tvrtka Master Yachting koja obilježava 45 godina postojanja i izdvaja se kao jedan od najuspješnijih igrača u europskoj trgovini jahtama. Kako doznajemo od direktora Franza Schillingera, Hrvatska sve više postaje hit destinacija.

- Luksuzna klijentela zasitila se Azurne obale i Španjolske te sve više gravitira prirodnim ljepotama Hrvatske, koja je u posljednjih deset godina puno napredovala u gastronomskom segmentu s vrhunskim restoranima i prestižnim Michelinovim zvjezdicama.

Tu su i luksuzni resorti te ljetni festivali s nastupima renomiranih DJ-eva, uz koje Ultra i Zrće konkuriraju popularnim destinacijama poput Ibize, Saint-Tropeza i Mykonosa, istovremeno zadržavajući atentičnost i ljepotu bezbroj otoka – poručuje Schillinger.

Prošla je godina bila rekordna za nautički turizam, što je za Hrvatsku izuzetno važno i iz perspektive da nautičari troše više od prosječnih turista, čak 200 eura dnevno. Lani provedeno istraživanje Instituta za turizam Tomas Nautika, naručeno od strane Ministarstva turizma, otkrilo je da se udio nautičara na odmoru u Hrvatskoj s mjesečnim primanjima kućanstava iznad 3500 eura povećao s 57 posto u 2017. na čak 78 posto u prošloj godini.

Hrvatska nautika se ozbiljnije počela razvijati 80-ih godina, dok je nagli procvat uslijedio nakon 2000. godine i to razvojem internet rezervacija i online bookinga. Osim što smo svjetski prvaci po pitanju infrastrukture, dodatnu prednost daje nam 1.200 otoka, 6.000 km obale i blizina europskog tržišta. Važnu ulogu ima i cestovna povezanosti te prirodni resursi, a posebna je čar naše predivne, razvedene obale s otocima koji se nalaze blizu jedan drugome.

Na razvoj charter industrije osvrnuo se i Schillinger te istaknuo kako ova industrija tijekom posljednjih 20 godina bilježi sustavan rast iz godine u godinu, što je i Master Yachtingu omogućilo rast i suradnju s nekima od najprestižnijih svjetskih marki jahti.

- Master Yachting je distributer i zastupnik nekoliko brendova, među kojima je i jedno od najvećih brodogradilišta na svijetu, francuska Beneteau Grupa, u čijem je sastavu, osim Beneteau jedrilica i motornih jahti, i Lagoon, svjetski lider na tržištu katamarana. Prodaja je rasla iz godine u godinu - od 2015. do 2018. tvrtka je bila bez premca u prodaji Lagoona u Europi, 2019. bila je čak najbolja u svijetu. Kako bismo okrunili naše poslovanje, prije nekoliko godina našem asortimanu dodali smo Sanlorenzo Yachts, vodeću marku u proizvodnji luksuznih jahti dužih od 24 metra, izrađenih po narudžbi u talijanskoj pokrajini La Spezia pod nadzorom jednog od najboljih svjetskih arhitekata, Piera Lissonija - ističe Schillinger.

Master Yachting je zastupnik brodogradilišta za Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku, Austriju, Švicarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Češku, Slovačku, Mađarsku i nekoliko drugih tržišta. Kako doznajemo od Schillingera, sve više kupaca bira Hrvatsku, ali imaju visoke zahtjeve za luksuznim smještajem na jahtama.

- Znamo da je potražnja za charterom luksuznih jahti na Jadranu izuzetno velika i zato smo preuzeli zastupanje Sanlorenza kao vodećeg brenda luksuznih jahti. Ekskluzivne sportske jahte iz tradicionalnog austrijskog brodogradilišta Frauscher također su savršene za dnevni najam ili privatnu upotrebu. Odlikuje ih savršen sportski dizajn, iznimna brzina i savršene performanse na vodi te mogu prevesti goste od Splita do Hvara za samo 20 minuta. Činjenica da su korištene u akcijskim filmovima od Jamesa Bonda do Spidermana dovoljno govori o Frauscher dizajnu jahti - zaključuje Schillinger.

Sve ove činjenice potvrđuju da u Hrvatskoj postoji veliki potencijal za razvitak visoke razine nautičkog turizma stoga je nužno nastaviti raditi na dodatnom unapređenju ove važne turističke grane koja će nesumnjivo postati presudna za hrvatski turizam.



Tagovi: nautički turizam, Franz Schillinger, hrvatski turizam, Master Yachting
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE