GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan izvoz njemačkog oružja - avioni za Saudijce u blokadi

Rekordan izvoz njemačkog oružja - avioni za Saudijce u blokadi
ORUŽJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2023 / 08:38
Autor: SEEbiz
BERLIN - jemačka vlada ove je godine odobrila izvoz oružja vrijedan više od 11,7 milijardi eura, što je najveći iznos dosad. Prethodni rekord bio je 2021., kada je namjenska industrija isporučila naoružanje po cijeni od 9,35 milijardi eura.

Ove godine ta je suma već sredinom prosinca premašena za četvrtinu. U odnosu na prošlu godinu izvoz je skočio za 40 posto.

Više od trećine isporuka u 2023. u vrijednosti od 4,15 milijardi eura otišlo je u Ukrajinu.

Podatke je objavilo Ministarstvo gospodarstva na zahtjev saborske zastupnice iz skupine Sahra Wagenknecht, koja se početkom ove godine odvojila od zastupničke skupine Ljevice.

Brojke se odnose na razdoblje od 1. siječnja do 12. prosinca. Vlada je odobrila izvoz ratnog oružja u vrijednosti od 6,15 milijardi eura i ostale robe iz sektora namjenske industrije u vrijednosti od 5,67 milijardi eura.

Gotovo 90 posto isporuka bilo je u zemlje Europske unije i NATO-a, te Ukrajinu i partnerske zemlje poput Japana, Australije i Južne Koreje.

Ostalim, takozvanim trećim zemljama, poput Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Saudijske Arabije, Vlada je odobrila izvoz "težak" 1,76 milijardi eura.

"Umjesto odobravanja izvoza oružja u ratna i krizna područja diljem svijeta i raspirivanja besmislenog rata iscrpljivanja u Ukrajini novim darovima oružja koje stanovništvo mora skupo platiti", njemačka vlada trebala bi ulagati u infrastrukturu i obrazovanje u Njemačka, rekla je Sevim Dagdelen, članica parlamenta za skupinu Sarah Wagenknecht.

Ralf Stegner (Stegner), političar vladajućih socijaldemokrata (SPD), ponovio je zahtjev da se prestane izvoziti oružje diktaturama, a kao primjer je izdvojio Saudijsku Arabiju.

Stegner je podsjetila na ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, koji je kritizirao vladu, 2018. u Istanbulu.

S druge strane, Roderich Kiesewetter (Roderich Kiesewetter) iz oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) zatražio je od vlade da ukine blokadu isporuke aviona Eurofighter Saudijskoj Arabiji.

Deblokada može spriječiti, dodao je, "odvajanje Saudijske Arabije od zapadnog tabora i pridruživanje, primjerice, Kini".

Također je istaknuo kako Njemačka ima strateške interese u suradnji sa Saudijcima. Riječ je, među ostalim, o približavanju Saudijske Arabije i Izraela, koje je bilo prilično odmaklo prije rata u Gazi, ali i o energetici.

Njemačka će se još dugo morati oslanjati na velike rezerve nafte i plina Saudijske Arabije, rekao je Kiesewetter za dpa.

Fotografija: Swen Pförtner/dpa

Tagovi: njemačlka, oružje, Rheinsmetall
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE