GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roach: Dolaru prijeti krah

Roach: Dolaru prijeti krah
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 11:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američka valuta bi u 2021. godina mogla devalvirati za jednu trećinu, upozorio je bivši predsjednik banke Morgan Stenley Asia Stephen Roach.

Do toga će dovesti naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga uslijed uspješnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD-a.

Era "prekomjerne privilegije" američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute bliži se kraju, tvrdi Roach za Bloomberg.

"Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske osnove zemlje i vanjske percepcije njene snage ili slabosti", ističe on. "U SAD se ta ravnoteža brzo mijenja, pa je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti".

Ekspert podsjeća da je od sijčenja do travnja indeks dolara porastao za sedam posto, jer su investitori širom svijeta u američkoj valuti vidjeli zaštićeno sredstvo tokom krize koronavirusa, prenosi Sputnjik.

Kao rezultat toga, sada, prema procjenama Banke za međunarodna plaćanja, vrijednost dolara je za 33 posto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrijednosti 35 posto, uzimajući u obzir inflaciju.

"Svaki tečaj valute predstavlja cijenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, financijsko, socijalno i političko, u odnosu na usporedive karakteristike drugih zemalja“, objašnjava Roach. „Odnosno, promjene tečaja valute su rezultat usporedbe SAD-a s Europom, Kinom i tako dalje. Prognoza za smanjenje vrijednosti dolara za 35 posto se zasniva na usporedbi Amerike sa njenim glavnim trgovinskim partnerima".

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD-a su Kina (23 posto robnog prometa), Eeropska unija (17 posto), Meksiko (13 posto), Kanada (12 posto) i Japan (sedam posto).

Vrijednost valuta ovih zemalja određuje tečaj dolara na međunarodnim tržištima za 72 posto. Drugim riječima, da bi dolar izgubio na vrijednosti, ove valute moraju ojačati, što je vrlo vjerojatno.

U Kini su skoro sva poduzeća nastavila s radom nakon karantene. Ali pošto se potražnja za njihovim proizvodima u Sjedinjenim Državama i Evropi još nije pojavila, Peking je usmjeren na unutarnju potrošnju. Ovo neminovno dovodi do jačanja juana.

Perspektive evropske ekonomije i, shodno tome, europske valute, poboljšale su se nakon što su se Angela Merkel i Emmanuel Macron dogovorili da formiraju antikrizni fond u iznosu od 750 milijardi eura za borbu protiv posljedica pandemije.

"S obzirom na obujam trgovine, euro je sada za 15 posto potcijenjen u odnosu na njegov maksimum u travnju 2008. godine — ovo je pouzdan potencijal rasta europske valute", uvjeren je Roach.

Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpjela početkom godine zbog koronavirusa i pada cijena nafte. Kako se vrijednosti stabiliziraju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati.

O jačanju japanskog jena ne treba govoriti, ali četiri valute su dovoljne da se osigura naglo slabljenje dolara. Uz to, problemi u američkoj ekonomiji samo rastu.

Tagovi: Stephen Roach, dolar, Morgan Stanley, forex, juan, kineski juan, euro, kanadski dolar, japanski jen, meksički pezos
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE