GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Robna tržišta ove godine na meti optimista; izgledan nastavak trenda

Robna tržišta ove godine na meti optimista; izgledan nastavak trenda
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 11:09
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Od početka godine robe su imale izvrsne rezultate. Plemeniti metali, industrijski metali i nafta su oni koji su u fokusu jer su trenutačni vodeći na tržištu zbog strukturnih promjena na energetskim tržištima i rastuće potražnje za zlatom i srebrom u portfeljima i rezervama središnje banke popraćenih pozitivnim gospodarskim izgledima za 2024. i 2025. godinu.

U posljednja tri mjeseca nafta je ojačala za 21,5%, zlato za 10%, a bakar za 8,2%. Značajna aprecijacija cijena potaknuta je stabilnom makroekonomskom situacijom bez prethodno očekivanih oštrih posljedica za gospodarstvo uzrokovanih oštrom monetarnom politikom. Trenutačno su strahovi od recesije izblijedili jer pokazatelji koji se odnose na budućnost ukazuju na bolju gospodarsku situaciju u bliskoj budućnosti. Oporavak bi mogao biti popraćen inflacijom iznad cilja u SAD-u i inflacijom blizu cilja u eurozoni, piše Intercapital.

Cijene roba odražavaju trenutna tržišna očekivanja mekog prizemljenja s povremenim smanjenjem broja smanjenja stopa zbog uspješnog gospodarstva. Dodatno, strah od eskalacije sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku dodatno je podigao cijene nafte i plemenitih metala jer je Iran zaprijetio Izraelu osvetom. Drugi značajan doprinos je produbljivanje smanjenja proizvodnje sirove nafte od strane Rusije povrh već velikih smanjenja proizvodnje od strane drugih članica OPEC-a. Plemeniti metali suočavaju se s obnovljenom potražnjom središnjih banaka u kombinaciji s dugoročnim nedovoljnim ulaganjem u proizvodnju što dovodi do vrtoglavog skoka cijena. Industrijski metali imali su odličan tjedan, bakar je porastao za 4,5%, aluminij za 4,5%, olovo za 6,4% i cink za 8,1%. Najvjerojatnije zbog pozitivnijeg izgleda proizvodnje za UK i SAD.

Međutim, prirodni plin koji je vezan za vrlo niske cijene zbog prevelike ponude jer je Biden ograničio izgradnju novih LNG terminala i dodatnu proizvodnju zbog povećanja proizvodnje nafte što rezultira dodatno proizvedenim plinom. Također, kukuruz i pšenica se vraćaju na razine viđene prije sukoba u Ukrajini. Iako su brojke o inflaciji hrane usporile diljem svijeta, kakao je jedina prehrambena roba koja je značajno poskupila u posljednjih nekoliko mjeseci.

Neki ekonomisti predviđaju da je gospodarstvo na prekretnici i da bi se već sada trebalo poboljšati. Ako se taj scenarij ostvari, robe bi trebale nastaviti rasti iako kamate središnje banke ostaju nepromijenjene ili nešto niže od sadašnjih. Tvrdo prizemljenje čini se nategnutim s obzirom na rast BDP-a u SAD-u i stabilno gospodarstvo u Europi i Velikoj Britaniji.

Zaključno, robno tržište je doživjelo značajan uzlazni trend od početka godine, potaknut različitim čimbenicima uključujući stabilne makroekonomske uvjete, geopolitičke napetosti i povećanu potražnju. Dok su određene robe poput nafte, zlata i industrijskih metala porasle u vrijednosti, druge poput prirodnog plina i poljoprivrednih proizvoda suočavaju se s izazovima kao što su prekomjerna ponuda i geopolitičke promjene. Gledajući unaprijed, čini se da je tržište spremno za nastavak rasta, osobito s pozitivnim gospodarskim izgledima i stalnom dinamikom potražnje. Međutim, potreban je oprez kako bi se upravljalo potencijalnim rizicima kao što su inflatorni pritisci i geopolitičke neizvjesnosti.

Tagovi: roba, robna tržišta, naftA, zlato, metali, pšenica, kukuruz, plin
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Promet porastao, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Promet porastao, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi donio nešto veći promet uz različite smjerove kretanja indeksa.
Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
TURIZAM
Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
ZAGREB - Hrvatski turizam ima impresivne rezultate, s oko 11 posto višim prometom nego lani i realno je očekivati uspješnu cijelu 2024., no treba više paziti na omjer kvalitete i cijene jer samo tako može biti konkurentan, poručio je u utorak ministar turizma i sporta Tonči Glavina na prvom sastanku s predstavnicima tog sektora.
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
NEW YORK - Bitcoin je 28. svibnja pao za 2% nakon što su novčanici koji su označeni kao da pripadaju propaloj kripto mjenjačnici Mt. Gox premjestili 107 547 BTC-a u vrijednosti od gotovo 7,3 milijarde dolara u nepoznati novčanik, a dodatne transakcije tek se očekuju u idućim satima.
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
PREDVIĐANJA
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
NEW YORK - Cijene zlata porasle su do rekordno visokih cijena, pri čemu je promptno zlato u ponedjeljak dosegnulo novi vrh od 2449,89 dolara za uncu. Srebro je također doseglo višegodišnje najviše razine ranije prošlog tjedna, kao i industrijski metalni bakar.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u utorak dok su ulagači procjenjivali komentare dužnosnika Europske središnje banke koji su signalizirali da bi smanjenje stopa moglo biti na pomolu za najveći svjetski gospodarski blok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE