GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska pšenica preplavit će tržišta

Ruska pšenica preplavit će tržišta
VIŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 20:32
Autor: SEEbiz / Agroklub
MOSKVA - Žetva ruske pšenice mogla bi doseći 92,9 milijuna tona, prema lokalnoj logističkoj tvrtki Rusagrotrans.

Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 90 milijuna tona, isključujući Krim, analitičari SovEcona 91,6 milijuna tona, a konzultantska tvrtka IKAR 92 milijuna tona, što je sve blizu rekordnih 92 milijuna tona koliko su ubrali prošle godine.

Krajem listopada, ministarstvo poljoprivrede zemlje također je značajno povećalo prognozu žetve žitarica za 2023. na 140 milijuna tona, uključujući 93 milijuna tona.

Ono što je važnije za svjetska tržišta, kako piše Agrarheute, jest da se iz te zemlje očekuje veliki izvoz, rekordnih 37,5 milijuna tona pšenice, zbog velikih zaliha iz prethodne godine. Ta ogromna količina vrši veliki pritisak na svjetske izvozne cijene. Istodobno, veliki izvoznici poput Australije i Kanade ove godine imaju manji urod i slabiji izvozni potencijal.

Ni Ukrajina zbog logističkih problema ove godine ne može izvesti toliko pšenice koliko lani, iako ima bolju žetvu.

Najveći uvoznici ruske pšenice, s oko 40 posto izvoza, posljednjih su godina Egipat i Turska. Egipat je 80 posto žitarica uvozio iz Rusije, ali i iz Ukrajine. Turska ga prerađuje u brašno za izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju. Veliki kupci su i Iran i Sirija.

Prema Ruskom savezu žitarica, izvoz pšenice dosegao je mjesečni rekord svih vremena od 5,8 milijuna tona u rujnu 2023. Ukupni izvoz u prvom kvartalu sezone 2023./24. (počinje ovog srpnja i traje do kraja lipnja 2024.) bila je 59 posto veća nego u prethodnoj.

U prva tri mjeseca tekuće tržišne godine Rusija je činila 28 posto svjetskog izvoza pšenice, u usporedbi s 21 posto lani, potvrđuje Peter McMeekin, trgovac žitom i analitičar iz Australije.

Tagovi: Rusagrotrans, pšenica, ruska pšenica, Rusija
PROČITAJ I OVO
Prosječni ekološki otisak euronovčanice je kao 8 km vožnje autom
ZANIMLJIVO
Prosječni ekološki otisak euronovčanice je kao 8 km vožnje autom
BRUXELLES - PROSJEČNI ekološki otisak plaćanja euronovčanicama u 2019. godini iznosio je 101 mikrobod (µPt) po građaninu europodručja što je jednako ekološkom otisku vožnje automobilom od osam kilometara, pokazuje studija koju je provela Europska središnja banka (ESB).
Središnje banke intenzivirale kupnje zlata
ZLATO
Središnje banke intenzivirale kupnje zlata
LONDON - Središnje banke nastavile su kupovati zlato, s prijavljenim neto mjesečnim kupnjama od ukupno 42 tone u listopadu, otkrilo je Svjetsko vijeće za zlato (VGC).
Crna Gora može završiti na crnoj listi zbog pranja novca
PRANJE NOVCA
Crna Gora može završiti na crnoj listi zbog pranja novca
PODGORICA - Odluka hoće li Crna Gora zbog pranja novca završiti na "sivoj listi" Radne skupine za financijsko djelovanje (FATF) bit će donesena sredinom prosinca u Strasbourgu, a dogodi li se to će imati dalekosežne posljedice, posebno kada je u pitanju kreditni rejting.
Bitcoin u pozitivnom trendu: Ovo je ključna psihološka razina
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u pozitivnom trendu: Ovo je ključna psihološka razina
NEW YORK - Čini se da se bitcoinova kripto zima otapa, poskakujući do raspona od 43 000 do 46 000 USD, što je 159% više u odnosu na prošli prosinac prema podacima Dow Jones Market Data Group. Pomak prema gore mogao bi biti početak novog ciklusa.
Beogradska berza: Oštar pad Metalca oborio BELEX15
SEDMIČNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Oštar pad Metalca oborio BELEX15
BEOGRAD - Domaće tržište akcija oslabilo je protekle sedmice najviše od kraja juna nakon što su akcije Metalca (MTLC) u velikoj transakciji pretrpele oštar pad vrednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE