GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Kina više nije manipulator valuta

SAD: Kina više nije manipulator valuta
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2020 / 12:31
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američko ministarstvo financija navelo je u dugo odlaganom polugodišnjem izvještaju da Kinu više ne smatra "manipulatorom valuta", nakon što je takvom optužbom u kolovozu prošle godine uzburkalo financijska tržišta.

Željno očekivana odluka ministarstva došla je pred potpisivanje prva faze trgovinskog sporazuma između dvije zemlje u srijedu u Washingtonu, kojim se trebaju smanjiti tenzije nakon više od 18 mjeseci rata tarifama koji je opteretio globalni rast.

U izvještaju iz kolovoza američko ministarstvo finanija označilo je Kinu kao manipultaora valuta prvi put od 1994. godine, optuživši Peking za stvarnje "nelojalne prednosti u medunarodnoj trgovini".
U novom izvještaju ministarstvo je navelo da se Kina obvezala da će se uzdržati od devalvacije i suglasila se da, u okviru prve faze trgovinskog sporazuma, objavi važne podatke o stopi razmjene i uvozno-izvoznom balansu.
U izvještaju stoji da je vrijednost kineskog juana, nakon što je u rujnu pala na 7.18 juana za jedan dolar, u oktobru porasla i trenutno je odnos 6.93 juana za jedan dolar.Ministarstvo dodaje da Kina treba poduzeti odlučne korake kako bi izbjegla neprestano slabu valutu i da dozvoli otvaranje većim tržištima kako bi ojačala svoje dugoročne izglede za privredni rast.
U izvještaju je navedeno da je ministarstvo i dalje zabrinuto oko monetarne politke osam drugih zemalja - Njemačke, Irske, Italije, Japana, Malezije, Singaputa Južne Koreje i Vijetnama, a na tu listu je dodana i Švicarska.

Tagovi: kineska ekonomija, kineski juan
PROČITAJ I OVO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
ZELENO SVJETLO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
BRUXELLES - Europska unija dopustila je Njemačkoj subvencioniranje dijelova teretne željeznice s 1,7 milijardi eura. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Bruxellesu.
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.
Usporio kineski uvoz zlata
ZLATO
Usporio kineski uvoz zlata
PEKING - Kineski uvoz poluga usporio je prošlog mjeseca jer je potražnja u najvećem svjetskom potrošaču počela posustajati pred rekordnim cijenama.
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
KRIPTOVALUTE
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
NEW YORK - Kriptovalute su porasle u utorak usred kasnog porasta optimizma u vezi s odlukama Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a o promptnim prijavama za fondove kojima se trguje na burzi, od kojih prva stiže ovaj tjedan.
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uvelike su pala u utorak nakon što su dionice tehnološkog sektora gurnule Nasdaq Composite na rekordno visoke razine tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE