GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samo brzi zaokret spasio je hrvatski turizam od crne prognoze UNWTO-a

Samo brzi zaokret spasio je hrvatski turizam od crne prognoze UNWTO-a
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 18:14
Autor: dr. sc. Krešimir Dabo, Tajnik Odjela za turizam na Edward Bernays University College
ANALIZA - Ovih dana su objavljeni podaci o srpanjskim turističkim rezultatima nekoliko zemalja iz našeg okružja koje smatramo konkurentima na tržištu – ovakve objave nas u prvom redu uvijek podsjete na to koliko je hrvatski eVisitor tehnologija 21. stoljeća.

Imati na dnevnoj osnovi precizne podatke o broju gostiju dok drugima treba gotovo mjesec i pol da podatke prikupe i obrade velika je pomoć u planiranju i provedbi aktivnosti u turizmu.

Ali hrvatski turizam i oni koji se o njemu brinu nisu brži od konkurencije samo u prikupljanju podataka o broju gostiju. Brzina prikupljanja relevantnih podataka i njihove analize te prilagođavanje okolnostima koje se mijenjaju iz dana u dan temelji su uspješnog poslovanja, a brzo i uspješno djelovanje Hrvatske turističke zajednice te drugih ključnih dionika na spašavanju ovogodišnje turističke sezone vjerojatno zaslužuje da postane case za proučavanje u akademskim okvirima.

Prisjetimo se na trenutak koje su teme dominirale kao problemi hrvatskog turizma prije samo deset mjeseci, kad smo privodili kraju 2019. godinu: overtourism i njegov pritisak na lokalne zajednice, rast zračnog prometa i broja turista iz prekomorskih zemalja te kroničan nedostatak, čak više i ne stručne, nego bilo kakve radne snage u turizmu. A onda se COVID-19 prvo pojavio u Kini, zatim se proširio na Europu, krenuo iz Italije i u samo nekoliko tjedana u veljači i ožujku potpuno promijenio svijet u kojem živimo.

Glavna tema u turizmu postala je – hoće li ga uopće biti. Politika se odlučila na kalkulirani rizik, provesti strogu karantenu, očistiti zemlju od virusa i s prvim danima ljeta otvoriti vrata turistima. Hrvatska turistička zajednica tu je napravila veliki strateški zaokret, koji je uvelike utjecao na to da danas za sobom imamo više nego zadovoljavajuću turističku sezonu. Ispravno se zaključilo kako će hrvatska prednost biti mogućnost dolaska automobilom iz kruga zemalja srednje Europe – i korona izgleda manje strašno ako znate da u slučaju stani-pani možete sjesti za volan i do noći biti kod kuće.

Resursi HTZ-a namijenjeni oglašavanju pretočeni su u privlačenje turista iz zemalja srednje Europe – Nijemaca, Austrijanaca, Čeha, Slovenaca, Mađara... Karavane automobila i kampera spustile su se na Jadran i umjesto očekivanog potopa (UNWTO nam je davao izglede za 30 posto prošlogodišnjeg prometa) imali smo od početka godine do kraja kolovoza 41 posto dolazaka i 53 posto noćenja u odnosu na rezultate iz 2019. Kolovoz je bio na izvanrednih 64 posto prošlogodišnjih noćenja, a u prvim tjednima rujna u Hrvatskoj još uvijek boravi oko 200 tisuća stranih gostiju.

U usporedbama srpanj prema srpnju, Hrvatska je imala 50 posto lanjskih dolazaka, Španjolska 25 posto, Portugal 17 posto, Cipar 12 posto, a Turska 14 posto. U apsolutnim brojkama, Hrvatska i Španjolska su u sprnju imali isti broj turističkih dolazaka – po dva i pol milijuna, što je šokantan rezultat obzirom na veličinu španjolskog tržišta i države u odnosu na Hrvatsku. Grčka, Francuska i Italija tek će objaviti svoje rezultate za srpanj i bit će zanimljivo opet napraviti usporedbu, kao i usporediti ukupne godišnje rezultate mediteranskih zemalja po isteku 2020.

Ovi su rezultati vjerojatno i u jednoj manjoj mjeri utjecali na izbor direktora HTZ-a Kristijana Staničića na mjesto potpredsjednika European Travel Comissiona, krovne i najvažnije europske turističke organizacije posvećene promociji Europe na trećim tržištima. Ovo je prvi put da je jedan Hrvat tako visoko pozicioniran u toj organizaciji. Naravno da je Staničićevom izboru prethodilo mnogo tihog rada, a vjerojatno i lobiranja, ali ovaj povijesni rezultat hrvatskog turizma u doba pandemije sigurno nije odmogao.

Tagovi: hrvatski turizam, UNWTO, Hrvatska turistička zajednica, Kristjan Staničić
PROČITAJ I OVO
Analitičari predviđaju: Vrijednost unce srebra skače na 40 dolara
PLEMENITI METALI
Analitičari predviđaju: Vrijednost unce srebra skače na 40 dolara
NEW YORK - Budući da još uvijek ne izgleda da će najveće središnje banke okončati svoju izuzetno labavu monetarnu politiku, neke bi kategorije imovine još uvijek mogle znatno podići vrijednost u budućnosti.
Vrijednost bitcoina uzletjela na najvišu razinu od početka 2018.
KRIPTOVALUTE
Vrijednost bitcoina uzletjela na najvišu razinu od početka 2018.
NEW YORK - Bitcoin je posljednjih tjedana ponovno vruć i narastao je iznad 13.000 američkih dolara, što je najviša vrijednost od siječnja 2018.
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
PUTOVANJA
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
ZAGREB - Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
PRITISCI
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu i zabrinutosti ulagača zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za oporavak globalnog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE