GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava Re najveća dobitnica veljače na Ljubljanskoj borzi

Sava Re najveća dobitnica veljače na Ljubljanskoj borzi
MJESEČNI PREGLED LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 09:01
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Ljubljanska burza (LJSE) objavila je statistiku trgovanja za veljaču 2021. godine, prikazujući nešto niži promet dionicama u odnosu na prethodni mjesec od 27,6 milijuna eura.

To daje prosječni dnevni promet od 1,45 milijuna eura (-14% na godišnjoj razini).

Od ukupne vrijednosti kojom se trgovalo u tom razdoblju (bez blok transakcija), Krka je ostvarila 9,93 milijuna eura (ili 36%), a slijedila je NLB Grupa s 4,8 milijuna eura (ili 11,9%). Slijede Sava Re s 2,55 milijuna eura (ili 9,3%) i Petrol s 2,39 milijuna eura (ili 8,7%). Slijedi KD grupa s 2,1 mil EUR ili (7,9%). Ovih pet dionica generiralo je 79% prometa koji je zabilježilo cijelo tržište dionica.

Promatrajući ukupnu tržišnu kapitalizaciju dionica, zabilježio je rast od 1,6% u mjesečnom iznosu (ili gotovo 117 milijuna eura) i trenutno iznosi 7,29 milijardi eura.

Glavni indeks kapitala LJSE zabilježio je vrlo solidan mjesečni rast od 2,7%, završavajući veljaču na 965,57 bodova. Od sastavnih dijelova SBITOP-a, Sava Re predvodi popis s rastom od 15,2%. Cijena dionice tvrtke zaključila je mjesec na 22,8 eura po dionici, dok se po trenutnoj cijeni dionice trgovalo po P / B od 0,81x. Slijede Cinkarna Celje i NLB, sa solidnim rastom od 7,8%, odnosno 7,5%. Krka, kao indeks teškaša, pokazala je blagi pad od 2,9%.

U veljači je NLB Grupa objavila rezultate za fiskalnu godinu 2020. iskazavši dobit nakon oporezivanja u iznosu od 268,9 milijuna EUR (+38,95 yoy), na što je snažno utjecalo stjecanje Komercijalne banke. Preciznije, neto pozitivan učinak negativnog goodwilla zabilježen je u iznosu od 137,0 milijuna eura, a dodatno je utvrđen 13,4 milijuna eura za očekivane kreditne gubitke na portfelju s uspjehom za grupu Komercijalne banke.

Ne računajući učinak stjecanja, dobit Grupe iznosila bi 141,3 milijuna eura, što predstavlja smanjenje od 27% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Takav je rezultat značajno premašio prethodne prognoze Grupe, ponajviše zbog rezultata COR-a boljih od očekivanih.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Cinkarna Celje, Krka, Nova ljubljanska banka, Sava Re, Petrol
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones porastao i šesti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones porastao i šesti uzastopni dan
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u srijedu, produživši svoj pobjednički niz na šest dana, dok su se ulagači otresali nekih slabosti u tehnologiji.
Zagrebačka burza: Blok transakcije podigle promet, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blok transakcije podigle promet, indeksi pali
ZAGREB - Zagrebačka burza je u srijedu iznjedrila nešto zanimljiviju trgovinu.
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
ROBNA TRŽIŠTA
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
LONDON - Brojni stručnjaci za sirovine smatraju da trgovini bakrom predstoji „superciklus“. Jer, za prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo potrebna je prije svega jedna sirovina: bakar.
Zašto su Korejci poludjeli za zlatnim polugama?
INTERES
Zašto su Korejci poludjeli za zlatnim polugama?
SEUL - Južnokorejske trgovine imaju novu popularnu stavku u ponudi - zlatne poluge.
Azijska tržišta: Tokijski indeksi predvode pad
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tokijski indeksi predvode pad
TOKIO - Japanske dionice predvodile su pad na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu, dok su ulagači analizirali zarade iz regije i iščekivali rezultate japanskih divova Toyote i Mitsubishija koji bi trebali biti objavljeni kasnije tijekom dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE