GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava Re najveća dobitnica veljače na Ljubljanskoj borzi

Sava Re najveća dobitnica veljače na Ljubljanskoj borzi
MJESEČNI PREGLED LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 09:01
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Ljubljanska burza (LJSE) objavila je statistiku trgovanja za veljaču 2021. godine, prikazujući nešto niži promet dionicama u odnosu na prethodni mjesec od 27,6 milijuna eura.

To daje prosječni dnevni promet od 1,45 milijuna eura (-14% na godišnjoj razini).

Od ukupne vrijednosti kojom se trgovalo u tom razdoblju (bez blok transakcija), Krka je ostvarila 9,93 milijuna eura (ili 36%), a slijedila je NLB Grupa s 4,8 milijuna eura (ili 11,9%). Slijede Sava Re s 2,55 milijuna eura (ili 9,3%) i Petrol s 2,39 milijuna eura (ili 8,7%). Slijedi KD grupa s 2,1 mil EUR ili (7,9%). Ovih pet dionica generiralo je 79% prometa koji je zabilježilo cijelo tržište dionica.

Promatrajući ukupnu tržišnu kapitalizaciju dionica, zabilježio je rast od 1,6% u mjesečnom iznosu (ili gotovo 117 milijuna eura) i trenutno iznosi 7,29 milijardi eura.

Glavni indeks kapitala LJSE zabilježio je vrlo solidan mjesečni rast od 2,7%, završavajući veljaču na 965,57 bodova. Od sastavnih dijelova SBITOP-a, Sava Re predvodi popis s rastom od 15,2%. Cijena dionice tvrtke zaključila je mjesec na 22,8 eura po dionici, dok se po trenutnoj cijeni dionice trgovalo po P / B od 0,81x. Slijede Cinkarna Celje i NLB, sa solidnim rastom od 7,8%, odnosno 7,5%. Krka, kao indeks teškaša, pokazala je blagi pad od 2,9%.

U veljači je NLB Grupa objavila rezultate za fiskalnu godinu 2020. iskazavši dobit nakon oporezivanja u iznosu od 268,9 milijuna EUR (+38,95 yoy), na što je snažno utjecalo stjecanje Komercijalne banke. Preciznije, neto pozitivan učinak negativnog goodwilla zabilježen je u iznosu od 137,0 milijuna eura, a dodatno je utvrđen 13,4 milijuna eura za očekivane kreditne gubitke na portfelju s uspjehom za grupu Komercijalne banke.

Ne računajući učinak stjecanja, dobit Grupe iznosila bi 141,3 milijuna eura, što predstavlja smanjenje od 27% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Takav je rezultat značajno premašio prethodne prognoze Grupe, ponajviše zbog rezultata COR-a boljih od očekivanih.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Cinkarna Celje, Krka, Nova ljubljanska banka, Sava Re, Petrol
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pozitivan početak tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pozitivan početak tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi dionički indeksi u ponedjeljak su blago porasli, pri čemu se ponovno najviše trgovalo dionicom Podravke, a u fokusu investitora bile su i dionice Zagrebačke banke te Ericssona Nikole Tesle.
Dolarov indeks blago ojačao na početku novog tjedna
FOREX
Dolarov indeks blago ojačao na početku novog tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, uz podršku daljnjeg rasta prinosa na referentne američke državne obveznice, te se zadržao blizu sredine prošlotjednog raspona kretanja.
Plenković: Ostvareno 70 posto turističkog prometa iz 2019.
TURIZAM
Plenković: Ostvareno 70 posto turističkog prometa iz 2019.

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u povodu Svjetskog dana turizma objavio na Twitteru da je Hrvatska ostvarila 70 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine.

Azijska tržišta: Indeksi rasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, nakon prošlotjednog pada, no i dalje se trguje oprezno zbog neizvjesnosti oko kineske nekretninske kompanije Evergrande.
Uključivi rast - tema i moto Svjetskog dana turizma
TURIZAM
Uključivi rast - tema i moto Svjetskog dana turizma
ZAGREB - Svjetski dan turizma 27. rujna i ove će se godine obilježavati u mnogim zemljama i odredištima svijeta, a i u Hrvatskoj su najavljena razna događanja s temom "Turizam za uključiv rast" koja podrazumijeva dostupnost i otvorenost putovanja i koristi od turizma svakome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE