GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sezona je zasad podbacila, cijene su previsoke

Sezona je zasad podbacila, cijene su previsoke
PRETJERALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2023 / 11:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Opet na Jadranu gledamo isti scenarij kao prije epidemije. Privatni iznajmljivači se žale da su im apartmani i kuće prazni, da ih čeka katastrofalna sezona, da gostiju nema. Lipanjska rupa je evidentna u toj vrsti smještaja nakon što su završili praznici za Duhove.

Tako je, primjerice, u Istri od početka lipnja do 25. lipnja privatni smještaj u odnosu na 2022. pao za 8 posto, no vjeruje se da će se do kraja tjedna ta brojka povećati jer se ponovno povećava broj dolazaka.

Da situacija na terenu nije dobra, ukazuje Jutarnjem listu predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i predsjednik uprave pulskog Unilinea Boris Žgomba koji je itekako zabrinut za sezonu. Kaže da se buking usporio u svibnju za lipanj i srpanj.

Slično jie i na Makarskoj rivijeri gdje se bilježi pad broja dolazaka od šest posto. U Splitu su relativbno zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone.

“Popunjenost nije loša, mi smo manje više zadovoljni, ali kako je krenulo u travnju i svibnju, više smo očekivali od lipnja… fali nam pritisak last minute gostiju… Izostalo je trziste Velike Britanije, Njemačke, osjeti se da ih je nešto manje dolazi ove godine”, kaže za N1 televiziju Davina Ljubičić Đirlić predsjednica strukovne grupe hotelijera HGK Split.

Je li razlog manjem broju turista previsoke cijene?

“Sigurno. Ja sam dvadesetak godina u turizmu i svi se slažemo da nas je strah što će nas čekati u budućnosti. Svaka odrađena sezona definira godinu iza. Cijene ove godine porasle su u svim segmentima i bojimo se da će to ostaviti loš dojam na gostima, prvenstveno jer usluga treba pratiti cijenu, a bojimo se da bismo tu mogli nezadovoljiti goste. Zaboravljamo da su ove godine sva tržišta otvorena, u Grčkoj, Turskoj, Španjolskoj puno jeftinije možete proći nego kod nas. Treba paziti i dugoročno razmišljati, ne živimo od danas do sutra”, kaže Ljubičić Đirlić.

Tagovi: TURIZAM, SPLIT, DUBROVNIK, ISTRA, MAKLARSKA
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE