GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica

Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 10:59
Autor: SEEbiz / BNE Intellinews
SKOPJE - Ministarstvo financija Sjeverne Makedonije održat će 3. listopada prvu emisiju zelenih obveznica u iznosu od 10 milijuna eura, objavila je vlada 27. rujna.

Ovo je drugi novi financijski instrument koji je Ministarstvo ove godine uvelo na domaće tržište kapitala, diverzificirajući ponudu financijskih proizvoda i potičući konkurenciju.

Zelene obveznice su posebno osmišljene za potporu inicijativama usmjerenim na poboljšanje i zaštitu okoliša, kao i financiranje ekoloških projekata. Slično prethodno uvedenoj građanskoj obveznici, ovo je nov dodatak na domaćem tržištu.

Fizičke i pravne osobe zainteresirane za sudjelovanje zahtjeve za sudjelovanje mogu podnijeti putem svojih banaka do 2. listopada. Godišnja kamatna stopa novih obveznica s rokom dospijeća od dvije godine iznosi 4,75 posto.

"Uvođenje ovog instrumenta ima za cilj kultivirati tržište kapitala u našoj zemlji, čime se potiče investicijska aktivnost koja će pridonijeti ubrzanom gospodarskom rastu", rekao je ministar financija Fatmir Besimi.

Prihod od ove aukcije bit će usmjeren prema Fondu za energetsku učinkovitost u okviru državne razvojne banke. Time će se tvrtkama omogućiti povoljno financiranje projekata usmjerenih na zaštitu okoliša.

Uvođenje zelene obveznice na tržište vrijednosnih papira uslijedilo je nakon uspješnog pokretanja građanskih obveznica u srpnju 2023., na koje su ostvarene kamate dva i pol puta veće od iznosa objavljenog u prospektu.

U skladu sa Strategijom razvoja tržišta kapitala i Planom ubrzanog gospodarskog rasta, u skoroj budućnosti na tržište će biti uvedena dodatna ponuda poput projektnih obveznica i razvojnih obveznica, usmjerenih na razvojne i infrastrukturne projekte.

Nadalje, nakon izdavanja zelene obveznice, planira se i druga civilna obveznica.

Tagovi: Sjeverna Makedonija, zelene obveznice
PROČITAJ I OVO
Rekordna prodaja kontinentalnih vina na Jadranu
VINO
Rekordna prodaja kontinentalnih vina na Jadranu
ZAGREB - Prodaja kontinentalnih vina ruši sve rekorde prodaje na Jadranu u turističkoj sezoni. Slavonske graševine pravi su hit, a zbog manjka sirovine u lanjskoj berbi, zaliha neće biti dovoljno.
Dolar potonuo najniže u mjesec dana
TJEDNI FOREX
Dolar potonuo najniže u mjesec dana
LONDON - Vrijednost dolara pala je i drugi uzastopni tjedan jer inflacija u SAD-u popušta, pa su ojačale špekulacije da će američka središnja banka smanjiti kamate već u rujnu.
Bitcoin skočio iznad 60.000 dolara jer atentat povećava šanse za reizbor Trumpa
SKOK
Bitcoin skočio iznad 60.000 dolara jer atentat povećava šanse za reizbor Trumpa
NEW YORK - Bitcoin je porastao iznad 60.000 dolara nakon što je prkosan odgovor Donalda Trumpa na pokušaj atentata potaknuo nagađanja da su mu porasle šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima.
Željeznicom se u Sloveniji prevozi sve manje robe
PRIJEVOZ
Željeznicom se u Sloveniji prevozi sve manje robe
LJUBLJANA - Lani je vlakom prevezeno 19,2 milijuna tona robe, što je šest posto manje nego godinu prije. Zavod za statistiku zabilježio je najveći pad u međunarodnom prijevozu robe iz Slovenije u inozemstvo.
Pobuna protiv masovnog turizma: Ima li rješenja za pretjerane gužve?
MOŽE LI ODRŽIVO?
Pobuna protiv masovnog turizma: Ima li rješenja za pretjerane gužve?
BARCELONA - Brojne turističke regije u Europi tijekom ljeta očekuju rekordan broj posjetitelja. U mnogim mjestima se lokalno stanovništvo bori protiv masovnog turizma. Postoji li rješenje tog problema?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE