GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci upisali 258 milijuna eura narodnih obveznica

Slovenci upisali 258 milijuna eura narodnih obveznica
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2024 / 15:08
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Građani Slovenije su upisali 258,4 milijuna eura tzv. narodnih obveznica, rekao je danas ministar financija Klemen Boštjančič.

Prosječna vrijednost upisanih obveznica iznosi nešto više od 27.000 eura. Unatoč planiranoj emisiji od 250 milijuna eura, država će izdati sve upisane obveznice. Objava je zakazana za petak.

Obveznice je upisalo 9.427 osoba. Za održavanje likvidnosti na Ljubljanskoj burzi i pri sklapanju poslova izvan burze, obveznice u iznosu od jedan posto od izdane količine obveznica dodatno će se alocirati službenom održavatelju likvidnosti trezorskih zapisa i državnih obveznica, odnosno Novoj KBM banci. Ukupni nominalni iznos izdanih obveznica za fizičke osobe tako će iznositi 261 milijun eura, rekao je Boštjančič na konferenciji za novinare.

Građani su otvorili 5.659 novih trgovačkih računa za potrebe upisa obveznica.

“Posebno me veseli ovaj podatak jer pokazuje da su građani prepoznali ponuđenu alternativu drugim investicijama. Ostvarili smo jedan od ključnih ciljeva koji sam nekoliko puta istaknuo, a to je poticanje interesa za tržište kapitala“, rekao je ministar.

Želja je da investitori koji su prvi put otvorili račune za trgovanje ostanu aktivni na tržištu kapitala. U Ministarstvu financija zalagat ćemo se za njegov razvoj i drugim, dugoročnijim mjerama, najavio je.

Prema njegovim riječima, odluka o eventualnom novom izdanju javnih obveznica još nije donesena. “Prvo ćemo pričekati rezultate te registracije, pa ćemo dalje donositi odluke u vezi s tim – također na temelju kretanja kamata”, rekao je.

Pritom je podsjetio na još jedan sličan financijski instrument – trezorske zapise. Njihovi sljedeći upisi bit će u ožujku i travnju. Lani su mali ulagači kupili 212 milijuna eura trezorskih zapisa, dodao je ministar.

Upis obveznica bio je ograničen u rasponu od 1.000 do najviše 100.000 eura. Prema prvotnim predviđanjima, u slučaju da ukupan iznos upisanih obveznica premaši 250 milijuna eura, svakom bi investitoru bio dodijeljen manji broj obveznica od upisanog iznosa, ali će država izdati sve obveznice.

Narodne obveznice namijenjene su punoljetnim fizičkim osobama s prebivalištem ili boravištem u Sloveniji. Nekoliko dana nakon izdanja počet će trgovati na Ljubljanskoj burzi; od tada će biti slobodno prenosivi i moći će ih kupiti svatko, uključujući i pravne osobe.

Ministarstvo financija je prije nekog vremena objavilo da izdavanjem javnih obveznica i sličnim emisijama žele osigurati sredstva za državni proračun u narednim godinama, kada se očekuju najveći izdaci za obnovu Slovenije nakon poplava.

Ujedno žele pridonijeti i razvoju tržišta kapitala u Sloveniji i većem financijskom opismenjavanju stanovništva, te potaknuti stanovništvo da dio depozita koje imaju u bankama izdvaja za ulaganja u vrijednosne papire.

Tagovi: BOŠTJANČIČ, OBVEZNICE, SLOVENIJA
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE