GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija je država s najvećim rastom domaćih gostiju u 2020.

Slovenija je država s najvećim rastom domaćih gostiju u 2020.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 19:52
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Gospodarska komora Slovenije organizirala je konferenciju za novinare o izazovima budućnosti u turizmu i posljedicama pandemije u ovoj industriji.

Turizam je bio jedna od djelatnosti koja je prvo, najdublje utjecala na gospodarstvo unutar pandemije, a bit će i zadnja koja će se oporaviti. Unutar sektora najveće su žrtve u industriji kongresa i ugostiteljstvu. Kako dalje i koje će se mjere poduzeti prije glavne ovogodišnje ljetne turističke sezone s obzirom na ublažavanje mjera i postupno otvaranje ugostiteljskih i smještajnih aktivnosti? Predstavnici turističke industrije iznijeli su svoje viđenje trenutne situacije i budućih aktivnosti na jednoj od prvih konferencija za tisak koja se održala uživo u Gospodarskoj komori Slovenije u vrijeme završetka pandemije.

Prema Europskoj putničkoj komisiji ETC, udio Europljana koji planiraju putovati u sljedećih šest mjeseci trenutno je na najvišoj razini svih istraživanja, od 56%. Najveći interes pokazuje se za odmor uz more i u prirodi, uz sigurno i opuštenije putovanje u centru. Uspjeh destinacije u suočavanju s pandemijom, fleksibilna politika otkazivanja i strogi zdravstveni i sigurnosni protokoli na odredištu igrat će važnu ulogu u odluci kamo ići. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) predviđa vidljiviji oporavak globalnog turizma do 2024. godine, dok će se industrija kongresa oporaviti među posljednjima. U rujnu ove godine očekuje se porast međunarodnih prihoda i do 30% u odnosu na prošlu godinu, ali to je 67% ispod razine iz 2019. godine.

Na domaću i inozemnu revitalizaciju turizma utjecat će opće cijepljenje stanovništva, zdravstvena situacija i odgovarajuća promocija turističke ponude. Pandemija je imala velik utjecaj na promjene u putničkim navikama turista. Sukladno tome, manje gužve tražit će se s turistima, koji su bliži domu i butik smještaju s bogatom ponudom aktivnosti u prirodi. Pojedinačna iskustva dolaze do izražaja, bit će dostupni zrak i održiva orijentacija davatelja usluga. S obzirom na sve navedeno, Slovenija ima važan kapital na kojem se gradio naš turizam prije pandemije i čini to tijekom nje. Zaštita zdravlja i dobrobiti turista i zaposlenih u turizmu tako će i dalje biti primarna poruka koju ćemo kao zemlja komunicirati na ključnim tržištima slovenskog turizma i šire.

Slovenski turizam suočava se s još jednom zahtjevnom turističkom sezonom. Iako su prognoze neizvjesne, među gostima se osjeća oprezni optimizam. Slovenska turistička zajednica procjenjuje da će ova godina u optimističnom scenariju biti slična prošloj za domaći turizam. Očekuje se nešto manji broj domaćih gostiju, što bi i dalje predstavljalo oko 9% više dolazaka i 15,8% više noćenja domaćih gostiju nego 2019.

Prošle godine zabilježili smo natprosječan rast broja domaćih gostiju (prema podacima Eurostata Slovenija je država s najvećim rastom domaćih gostiju u 2020. godini), koji inače vole putovati u inozemstvo na odmor. Stoga će neki Slovenci tamo otputovati čim to uvjeti dopuste. Neki Slovenci također će se odlučiti na godišnji odmor u Sloveniji jer su uvjereni u slovensku turističku ponudu. Istraživanje o procjeni potencijala domaćeg gosta koje je WTO proveo u studenom 2020. pokazalo je potencijal i sklonost domaćeg gosta za odmor kod kuće: u sljedećih 12 mjeseci čak 83% Slovenaca koji putuju namjerava odabrati Sloveniju kao destinaciju za odmor.

Istraživanje je tako pokazalo da se Slovenija nalazi među top destinacijama za domaće goste, prepoznajući je kao zelenu destinaciju za opuštanje u prirodi koja nudi bogatu wellness i spa ponudu. 

Tagovi: slovenski turizam, slovenski turisti, Svjetska turistička organizacija, Gospodarska komora Slovenije
PROČITAJ I OVO
Dolar blago oslabio, ulagače zabrinjava delta soj
FOREX
Dolar blago oslabio, ulagače zabrinjava delta soj
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala jer zbog slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva i širenja delta soja koronavirusa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.
Koliko je opasan etilen-oksid?
POVLAČENJE PROIZVODA
Koliko je opasan etilen-oksid?
ZAGREB - U  većini slučajeva riječ o aditivu E410, odnosno zgušnjivaču koji se dobiva iz brašna sjemenki rogača, uglavnom podrijetlom iz Indije, gdje je etilen-oksid dozvoljen u proizvodnji hrane.
Američki CDC upozorio Amerikance da ne putuju u niz država
UPOZORENJE
Američki CDC upozorio Amerikance da ne putuju u niz država
WASHINGTON - Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorili su američke državljane da ne putuju u niz zemalja zbog rasta broja zaraženih u tim državama, među kojima su i Grčka, Malta i Irska, objavio je Reuters.
Azijska tržišta: Širenje virusa u Kini zabrinjava investitore
BRIGE
Azijska tržišta: Širenje virusa u Kini zabrinjava investitore
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava širenje delta soja koronavirusa u zemljama regije, posebice u Kini.
Wall Street blago pao na početku tjedna
PAD
Wall Street blago pao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer je ulagače zabrinulo širenje delta soja koronavirusa i usporavanje rasta gospodarstava, pa je optimizam zbog snažnih poslovnih rezultata kompanija splasnuo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE