GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Split ima najbolje turističke rezultate u povijesti

Split ima najbolje turističke rezultate u povijesti
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2023 / 10:20
Autor: SEEbiz
SPLIT - Split ostvaruje najbolje turističke rezultate u povijesti, a trendovi su toliko dobri da je Croatia Airlines nakon dugogodišnje pauze vratila zimske letove prema Londonu - nakon Kopenhagena, Zuricha i drugih metropola.

Velik broj gostiju rezultirao je i odličnom potrošnjom pa je broj fiskaliziranih računa u prvih devet mjeseci premašio sva očekivanja.

Iako je posezona pri samom kraju, mnogobrojnim gastro manifestacijama i s mnogo sunčanih dana Split i dalje privlači goste. A evo i što su turisti rekli na to:

- Lijepo je vidjeti da su ljudi ovamo donijeli najbolje što imaju - maslinovo ulje, vino, tjesteninu!

- Od onoga što sam do sada vidjela zanimljivo mi je kako se beru masline i radi ulje, ta kultura, pjesma i sve ostalo...

Gostiju će biti i dalje jer Croatia Airlines vraća zimske letove za Split.

- Croatia Airlines lani je uveo letove za Zurich, a ove godine imamo za London-Heathrow i Kopenhagen,sa postojećim letovima za Rim,Munchen,Frankfurt,to je jedna ja bih rekao zaista potentna mreža letova za naše goste i turiste koji bi mogli doći tijekom zime. Split tako napokon postaje destinacija 365 dana u godini, rekao je zamjenik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

Naravno da je pristupačnost jedan od osnovnih preduvjeta da bi svoji gosti koji žele mogli iskusiti taj naš tradicionalni proizvod i da bi im bili dostupni, kaže direktorica TZ-a Split, Alijana Vukšić.

Falizirani računi u Splitsko-dalmatinskoj županiji u periodu od 1. 1. do 30. 9. 2023. dosegli su vrijednost računa od 3,323 mlrd. eura. Srednja Dalmacija je top-destinacija pa je takva i potrošnja.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2023. u Splitsko-dalmatinskoj županiji raste i broj izdanih računa kojih je sada više od 252 milijuna, a vrijednost potrošnje dosegnula je tri cijela tri milijarde eura, dvadeset osam i pol posto više nego lani. Struka kaže da se moglo još bolje, ali i da bi trebalo mijenjati strukturu gostiju.

- Gosti koji borave u hotelima troše znatno više nego gosti u privatnom smještaju,a nama privatni smještaj čini 63 posto smještajnih kapaciteta,isto tako potrošači koji su stariji od 45,50 ili 60 plus godina troše znatno više od gostiju od 20-35 godina koji su za neke destinacije na području centralne Dalmacije izrazito bitni, rekao je Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Prosječna cijena u privatnom smještaju trenutačno je otprilike 15 eura viša nego na razini EU-a, tako da novih poskupljenja više ne bi smjelo biti. Hotelijeri su najavili samo male korekcije za 2024. koja se već uvelike prodaje.

Tagovi: Split, Dalmacija, turizam, Croatia Airlines
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE