GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šta je POS terminal i kako je ova inovacija uticala na maloprodaju?

Šta je POS terminal i kako je ova inovacija uticala na maloprodaju?
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 22:41
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
U posljednjim decenijama maloprodajna industrija je doživjela značajne promjene zahvaljujući inovacijama u tehnologiji plaćanja. Jedna od ključnih inovacija koja je transformisala način poslovanja u maloprodaji je POS (Point of Sale) terminal.

POS terminal je uređaj koji omogućava prodavcima da elektronski registruju prodaju, prihvataju elektronska plaćanja i pružaju kupcima operacije vezane za plaćanje. U nastavku teksta detaljnije ćemo razraditi benefite koje je POS terminal donio u svijet maloprodaje.

Povećana efikasnost poslovanja

Jedna od ključnih prednosti POS terminala je povećana efikasnost poslovanja. Kada preduzeća koriste POS terminale, transakcije se brže i tačnije procesuiraju. Ovo smanjuje vrijeme čekanja kupaca i smanjuje mogućnost grešaka pri unosu podataka.

Danas je često vidjeti da su fiskalna kasa i POS terminal u jednom uređaju što olakšava proces kupovine i potrošačima i prodavcima. Kako se efikasnost povećava, preduzeća mogu da obrade više transakcija u istom vremenskom periodu, što dovodi do povećanih prihoda.

Smanjenje troškova gotovine

Korišćenje POS terminala takođe omogućava preduzećima da smanje troškove gotovine. Transakcije putem kartica ili digitalnih plaćanja zahtijevaju manje rukovanja gotovinom, što znači manje troškove za nabavku, transport i osiguranje gotovine. Ovo je naročito važno u maloprodajnim i ugostiteljskim industrijama, gde su transakcije često male vrijednosti.

Povećanje sigurnosti

Sigurnost je ključni faktor u poslovanju, a POS terminali pružaju dodatnu bezbjednost u transakcijama. Kada korisnici plaćaju karticama ili digitalnim novcem, njihovi podaci su često bolje zaštićeni nego u slučaju gotovinskih transakcija. Ovo povećava povjerenje potrošača i smanjuje rizik od krađe ili prevara, što na kraju može doprinijeti boljem poslovanju preduzeća.

Povećanje prodaje i lojalnosti kupaca

POS terminali takođe mogu doprinijeti povećanju prodaje i lojalnosti kupaca. Kada preduzeća prihvataju različite načine plaćanja, uključujući kartice i digitalne novčanike, privlače veći broj potrošača.
Ovo omogućava preduzećima da prošire svoju ciljnu grupu i povećaju obim prodaje. Takođe, POS terminali često olakšavaju programiranje i praćenje programa lojalnosti, što može motivisati kupce da češće kupuju kod određenog preduzeća.

Bolje upravljanje zalihama

Efikasno upravljanje zalihama igra ključnu ulogu u smanjenju troškova i povećanju prihoda. POS terminali često dolaze sa softverom za praćenje zaliha, koji omogućava preduzećima da bolje prate svoje zalihe i predviđaju potrebe za dopunom. Ovo smanjuje gubitke usljed nepotrebnih zaliha ili nedostatka proizvoda na zalihama.

Poboljšane analitičke mogućnosti

Analiza podataka je ključna u ekonomskom planiranju, i POS terminali mogu pružiti vrijedne informacije o kupcima i prodajnim obrascima.
Softver za POS sisteme omogućava preduzećima da prate kupovne navike svojih kupaca, identifikuju trendove u prodaji i prilagode svoju strategiju kako bi bolje zadovoljili potrebe tržišta.
Ovi podaci mogu biti korišćeni za personalizaciju ponuda, kreiranje ciljanih marketinških kampanja i poboljšanje usluge prema potrebama kupaca, što na kraju može povećati prihode.
Čak 50% malih preduzeća navodi da su analitika i izvještavanje u njihovom POS sistemu sastavni dio njihovog poslovanja.

Smanjenje potrebe za radnom snagom

Iako to možda nije najpopularnija posljedica, POS terminali mogu pomoći preduzećima da smanje potrebu za radnom snagom. Automatizacija procesa plaćanja znači da je manje ljudi potrebno za rukovanje transakcijama.
Iako ovo može dovesti do smanjenja potrebe za radnicima na određenim pozicijama, takođe može doprinijeti smanjenju troškova rada i povećanju profitabilnosti.

Mogućnost online prodaje

U današnjem digitalnom dobu, online prisustvo je ključno za uspjeh mnogih preduzeća. POS terminali često omogućavaju preduzećima da integrišu svoje fizičke i online prodajne kanale, što olakšava online prodaju proizvoda ili usluga.
Ovo može znatno proširiti tržište na koje preduzeće može da plasira svoje proizvode i usluge, čime se otvaraju nove ekonomske mogućnosti.

Brže transakcije i smanjenje gužve

Brzina je često ključna za ekonomsku korist, kako za preduzeća tako i za kupce. POS terminali omogućavaju brže i efikasnije transakcije, što smanjuje vrijeme čekanja u redovima.
Brže transakcije znače da kupci mogu brže napustiti prodavnicu ili restoran, što može povećati zadovoljstvo kupaca i motivisati ih da se vraćaju.

Povećanje konkurentske prednosti

Na krajnjem nivou, koristi POS terminala često se ogledaju u povećanju konkurentske prednosti preduzeća.
Preduzeća koja su spremna da prihvate nove tehnologije i prilagode se promjenama u načinu plaćanja imaju prednost nad konkurencijom. Ovo može dovesti do veće tržišne penetracije i većih prihoda.

Izazovi koje donosi POS terminal

Postoji i nekoliko izazova koji dolaze sa korišćenjem POS terminala. Jedan od najvećih izazova je bezbjednost podataka. Kako POS terminali često procesuiraju osjetljive informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica, potrebno je obezbijediti siguran prenos i čuvanje tih podataka. Prodavci moraju biti veoma pažljivi prilikom izbora POS sistema i pridržavati se najviših standarda bezbjednosti.
Još jedan izazov je trošak implementacije POS sistema. Kupovina POS terminala može biti skupa investicija, posebno za mala preduzeća. Osim samog terminala, potrebno je uložiti i u softver, obuku osoblja i održavanje sistema. Ipak, dugoročne koristi koje pruža POS terminal obično nadmašuju početne troškove.

To dokazuje i podatak da samo 28% trgovaca koristi POS softver koji su usvojili u posljednje dvije godine. Taj broj za POS hardver je nešto veći - 32%. Preko polovine POS softvera i 40% POS hardvera je starije od 5 godina.

POS terminal optimizuje transakcije, olakšava prelazak na digitalna plaćanja, omogućava odlučivanje zasnovano na podacima i pomaže u porezima. Kako poslovni subjekti i ekonomije nastavljaju da se razvijaju, uloga POS terminala ostaje ključna, oblikujući ekonomske pejzaže na načine koji često prolaze neprimijećeno kod prosječnog potrošača.

Tagovi: POS terminali, POS, maloprodaja, trgovina, plaćanja
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE