GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štete na voćnjacima u Srbiji oko 25 milijuna eura

Štete na voćnjacima u Srbiji oko 25 milijuna eura
NEVRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2023 / 12:33
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Štete od vremenskih nepogoda u poljoprivredi još se sumiraju. Od vjetra, grada, vode i žege stradali su i objekti i usijevi. Voće i povrće nešto više od ratarstva.

Profesor sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović navodi za RTS kako je jako nevrijeme koje je zahvatilo Srbiju u dva navrata načinilo štetu voćarima u iznosu od preko 25 milijuna eura, a da je najviše stradao Fruškogorski regija.

Profesor sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović i izjavi za RTS kaže da je nevrijeme koje je pogodilo Srbiju prethodnih dana napravilo veliku štetu ne samo u Vojvodini već i u središnjoj Srbiji. „ Ova godina je jako specifična. Imali smo jako velike štete od niskih temperatura, kasnije velike količine padalina su takođee napravile štetu. I sad ovo, posljednje nevrijeme što se desilo, olujni vjetrovi i sama tuča od grada je napravila velike štete, ne samo u Vojvodini, u cijeloj središnjoj Srbiji“, kaže Keserović. Prema njegovoj procjeni nevrijeme je smanjilo urod za otprilike 5 posto.

„Ako sada računamo sve voćne vrste koje nisu obrane, kao što je šljiva, jabuka, kruška, to je negdje otprilike oko milijun tona – 5 posto, to je negdje otprilike oko 50.000 tona. Ako je samo kilogram voća oko 50 euro centi, znači ja procjenjujem da je negdje otprilike šteta preko 25 milijuna EUR na razini cijele Srbije“, kazao je Keserović. Napominje kako je najviše štete na području Fruške Gore.

„ Tamo se nalaze najintenzivniji nasadi, nasadi sa protugradnom mrežom. Samo na Fruškoj Gori je zabilježeno negdje preko 100 ha nasada sa protugradnom mrežom. To su pretežno nasadi jabuke i kruške. Zna se da za podizanje jednog hektara takvog nasada je potrebno negdje 35.000 do 40.000 EUR, a gdje je gubitak prinosa. Znači to je negdje samo na 100 ha gubitak oko 4,5 milijuna EUR. Ako taj proizvođač treba podići novi nasa , on mora ponovo uložiti u takav sistem negdje 35.000 do 40.000 EUR“, kaže ovaj stručnjak.

Dodaje kako ne pamti da je u prethodnih trideset pet godina, u trećem dijelu srpnja, došlo do ovakvih olujnih vjetrova.

Tagovi: Štete na voćnjacima u Srbiji, Fruška gora, Zoran Keserovic
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE