GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stiže novi Krčki most, planovi su impresivni

Stiže novi Krčki most, planovi su impresivni
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2024 / 08:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada kreće u projekt izgradnje drugog mosta za otok Krk. Hrvatske autoceste (HAC) raspisale su s jučerašnjim danom otvoreni natječaj za izradu studijske i prometne dokumentacije do lokacijske dozvole za novi most Krk sa spojnim cestama.

Radi se o pripremi za gradnju mosta koji će biti i cestovni i željeznički, i sezat će do novog lučkog terminala u Omišlju koji se također tek treba graditi, piše Novi list.

Radi se o projektu koji je od ranije zapisan u prostornom planu Primorsko-goranske županije, a sada se s rokom do 29. siječnja na natječaj HAC-a mogu javiti tvrtke zainteresirane za izradu studijske dokumentacije, odnosno studije utjecaja na okoliš (SUO) i drugih dokumenata potrebnih u procesu do izdavanja lokacijske dozvole. Procjena je da će taj trošak iznositi do 600.000 eura, piše novinarka Novog lista Tihana Tomičić.

Plan je da se u naredne tri godine izradi SUO i drugi dokumenti, a onda bi najmanje dvije godine bile potrebne za izvođenje samih građevinskih radova, procjenjuju u HAC-u.

'Nakon što smo obnovili postojeći most Krk prije dvije godine, u strateškom planu razvoja prometa planirana je i gradnja ovog drugog, novog mosta, uključujući i željeznički most. Već sad postoji potreba za tim, a kad bude dovršen kontejnerski terminal u Omišlju, ta će potreba biti još i veća, i stari most ne bi bio za sve to dovoljan. Zato je ovaj natječaj korak k izgradnji novog mosta. Definitivno se sad ide u to', kaže ministar prometa i potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Predsjednik uprave HAC-a Boris Huzijan objašnjava da će se u ovoj fazi pripreme dokumentacije utvrditi vrsta konstrukcije novog mosta, dok voditelj projektiranja HAC-a Gregor Mihelčić objašnjava kako će most biti dvoetažni – gornji 'sloj' činit će cesta, dok će željeznička pruga biti na donjem 'katu' mosta. To je takozvana 'sanduk konstrukcija', što znači da most, s obzirom na dvojnu željezničko-cestovnu funkciju ne bi nužno bio mnogo širi od postojećeg, nego bi svakako bio viši, odnosno na dva kata. Postojeći most Krk ostat će u funkciji i nakon gradnje novog, no tada će biti znatno rasterećeniji.

Vizualni izgled novog mosta nije unaprijed zadan - moguće je da on uopće neće biti betonske konstrukcije kao postojeći, nego može biti i željezni ili bilo kakav koji bude izabran nakon izrade idejnog projekta. Nema imperativa da mostovi budu srodni ili sukladni jedan drugom, kažu u HAC-u.

Trasa mosta bit će južnije od sadašnje spojne ceste i most neće prelaziti preko otoka Sv. Marko, nego će biti na trasi od istočnog kraja uvale Črišnjeva preko poluotoka na kojem je sada smještena utvrda Maltempo jer je to ujedno i najkraća zračna linija između kopna i otoka Krka na toj trasi.

Tagovi: KRČKI MOST, KRK, OMIŠALJ, BUTKOVIĆ, HUZJAK, HAC
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE