GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stiže novi Krčki most, planovi su impresivni

Stiže novi Krčki most, planovi su impresivni
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2024 / 08:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada kreće u projekt izgradnje drugog mosta za otok Krk. Hrvatske autoceste (HAC) raspisale su s jučerašnjim danom otvoreni natječaj za izradu studijske i prometne dokumentacije do lokacijske dozvole za novi most Krk sa spojnim cestama.

Radi se o pripremi za gradnju mosta koji će biti i cestovni i željeznički, i sezat će do novog lučkog terminala u Omišlju koji se također tek treba graditi, piše Novi list.

Radi se o projektu koji je od ranije zapisan u prostornom planu Primorsko-goranske županije, a sada se s rokom do 29. siječnja na natječaj HAC-a mogu javiti tvrtke zainteresirane za izradu studijske dokumentacije, odnosno studije utjecaja na okoliš (SUO) i drugih dokumenata potrebnih u procesu do izdavanja lokacijske dozvole. Procjena je da će taj trošak iznositi do 600.000 eura, piše novinarka Novog lista Tihana Tomičić.

Plan je da se u naredne tri godine izradi SUO i drugi dokumenti, a onda bi najmanje dvije godine bile potrebne za izvođenje samih građevinskih radova, procjenjuju u HAC-u.

'Nakon što smo obnovili postojeći most Krk prije dvije godine, u strateškom planu razvoja prometa planirana je i gradnja ovog drugog, novog mosta, uključujući i željeznički most. Već sad postoji potreba za tim, a kad bude dovršen kontejnerski terminal u Omišlju, ta će potreba biti još i veća, i stari most ne bi bio za sve to dovoljan. Zato je ovaj natječaj korak k izgradnji novog mosta. Definitivno se sad ide u to', kaže ministar prometa i potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Predsjednik uprave HAC-a Boris Huzijan objašnjava da će se u ovoj fazi pripreme dokumentacije utvrditi vrsta konstrukcije novog mosta, dok voditelj projektiranja HAC-a Gregor Mihelčić objašnjava kako će most biti dvoetažni – gornji 'sloj' činit će cesta, dok će željeznička pruga biti na donjem 'katu' mosta. To je takozvana 'sanduk konstrukcija', što znači da most, s obzirom na dvojnu željezničko-cestovnu funkciju ne bi nužno bio mnogo širi od postojećeg, nego bi svakako bio viši, odnosno na dva kata. Postojeći most Krk ostat će u funkciji i nakon gradnje novog, no tada će biti znatno rasterećeniji.

Vizualni izgled novog mosta nije unaprijed zadan - moguće je da on uopće neće biti betonske konstrukcije kao postojeći, nego može biti i željezni ili bilo kakav koji bude izabran nakon izrade idejnog projekta. Nema imperativa da mostovi budu srodni ili sukladni jedan drugom, kažu u HAC-u.

Trasa mosta bit će južnije od sadašnje spojne ceste i most neće prelaziti preko otoka Sv. Marko, nego će biti na trasi od istočnog kraja uvale Črišnjeva preko poluotoka na kojem je sada smještena utvrda Maltempo jer je to ujedno i najkraća zračna linija između kopna i otoka Krka na toj trasi.

Tagovi: KRČKI MOST, KRK, OMIŠALJ, BUTKOVIĆ, HUZJAK, HAC
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Promet porastao, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Promet porastao, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi donio nešto veći promet uz različite smjerove kretanja indeksa.
Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
TURIZAM
Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
ZAGREB - Hrvatski turizam ima impresivne rezultate, s oko 11 posto višim prometom nego lani i realno je očekivati uspješnu cijelu 2024., no treba više paziti na omjer kvalitete i cijene jer samo tako može biti konkurentan, poručio je u utorak ministar turizma i sporta Tonči Glavina na prvom sastanku s predstavnicima tog sektora.
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
NEW YORK - Bitcoin je 28. svibnja pao za 2% nakon što su novčanici koji su označeni kao da pripadaju propaloj kripto mjenjačnici Mt. Gox premjestili 107 547 BTC-a u vrijednosti od gotovo 7,3 milijarde dolara u nepoznati novčanik, a dodatne transakcije tek se očekuju u idućim satima.
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
PREDVIĐANJA
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
NEW YORK - Cijene zlata porasle su do rekordno visokih cijena, pri čemu je promptno zlato u ponedjeljak dosegnulo novi vrh od 2449,89 dolara za uncu. Srebro je također doseglo višegodišnje najviše razine ranije prošlog tjedna, kao i industrijski metalni bakar.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u utorak dok su ulagači procjenjivali komentare dužnosnika Europske središnje banke koji su signalizirali da bi smanjenje stopa moglo biti na pomolu za najveći svjetski gospodarski blok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE