GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je GRANOLAS i zašto analitičari preporučuju ove dionice?

Što je GRANOLAS i zašto analitičari preporučuju ove dionice?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 08:50
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Goldman Sachs bacio je u središte pozornosti europske burzovne prvake s neobičnim nadimkom: GRANOLAS.

Oznaka je inspirirana 'veličanstvenom sedmorkom' američkog tržišta – tehnološkim velikanima koji predvode Wall Street. Odnosi se na odabranu skupinu europskih teškaša, uključujući GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP i Sanofi.

Ove tvrtke, s visokom kombiniranom tržišnom kapitalizacijom koja premašuje 2,6 trilijuna eura, posljednjih su godina zasjenile rezultate šireg europskog tržišta dionica.

GRANOLAS predstavlja oko četvrtinu tržišne kapitalizacije STOXX 600 i jednak je ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji teških sektora kao što su energija, osnovni resursi, financije i automobili.

Osvrćući se na promjene plime i oseke na europskom tržištu, Goldman Sachs je primijetio značajan pomak od tradicionalnih vodećih industrija kao što su telekomunikacije i nafta prije dva desetljeća, do raznolikog niza sektora danas.

"Prije dvadeset godina, početkom 2000., 10 najvećih kompanija u Europi na temelju tržišne kapitalizacije bile su Telekomi i Nafta, s iznimkom HSBC-a. Ako premotamo naprijed do Covid krize, nije bilo banaka, nafte ili telekomunikacijske tvrtke među 10 najvećih u Europi", napisao je analitičar Goldman Sachsa, Peter Oppenheimer, u bilješci klijentima sredinom veljače.

U proteklih dvanaest mjeseci GRANOLAS je ostvario više od 500 milijardi eura prihoda, pokazujući godišnji rast od 8%.

"One su velikim dijelom razlog zašto su europske dionice dobro poslovale unatoč slabom domaćem BDP-u", primijetio je Goldman Sachs.

Ostvarili su prosječni rast od 15% tijekom prošle godine, nadmašivši STOXX 600 za 5% i pridonoseći 60% ukupnog rasta indeksa.

GRANOLAS se trenutno trguje po 20x omjeru cijene i zarade (P/E). Unatoč trgovanju s premijom u usporedbi s europskim tržištima, to je standard za rastuće tvrtke i iznosi 30% diskonta u usporedbi s američkim 'veličanstvenim sedam', koji trguju po 30x P/E.

“GRANOLAS se fokusira na vrijednost dioničara i plaća relativno visoku dividendu”, napisali su u Goldmanu.

S 2,5%, GRANOLAS-ov prosječni prinos od dividende značajno nadmašuje prinos S&P 500 od 1,5% i zasjenjuje prinos Sedam veličanstvenih od 0,3%.

GRANOLASi imaju svoje prste u nekim od strukturalnih tema koje najviše obećavaju – kao što su starenje stanovništva, napredak u umjetnoj inteligenciji i robotici te ESG (ekologija, društvo i upravljanje). Oni blistaju svojim pozamašnim dividendama, solidnim izgledima za rast i širokim međunarodnim dosegom.

Njihovo poslovanje, međutim, nije bez rizika.

S manje od 20% prihoda koji dolaze iz Europe, njihove su sudbine isprepletene s dinamikom globalnog tržišta. Valutne fluktuacije, posebice jači euro, mogle bi pogoditi GRANOLAS više od ostalih domaćih i europskih dionica s manjim tržišnim kapitalom.

Tržišna izloženost američkom gospodarstvu od 37% donosi carinske rizike, osobito ako protekcionistički nastrojeno republikansko predsjedništvo predvođeno Donaldom Trumpom pobijedi na izborima.

Tagovi: GRANOLAS, GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, LOréal, LVMH, AstraZeneca, SAP, Sanofi
PROČITAJ I OVO
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
TURIZAM
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
PODGORICA - Iako se ove godine najavljuje izvrsna turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatkom platežno sposobnih gostiju.
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
NEW YORK - Indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
TJEDNI FOREX
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
MEME DIONICE
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
NEW YORK - Početkom tjedna velika pozornost bila je usmjerena na “meme” dionice poput onih GameStopa i AMC Entertainmenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE