GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je GRANOLAS i zašto analitičari preporučuju ove dionice?

Što je GRANOLAS i zašto analitičari preporučuju ove dionice?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 08:50
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Goldman Sachs bacio je u središte pozornosti europske burzovne prvake s neobičnim nadimkom: GRANOLAS.

Oznaka je inspirirana 'veličanstvenom sedmorkom' američkog tržišta – tehnološkim velikanima koji predvode Wall Street. Odnosi se na odabranu skupinu europskih teškaša, uključujući GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP i Sanofi.

Ove tvrtke, s visokom kombiniranom tržišnom kapitalizacijom koja premašuje 2,6 trilijuna eura, posljednjih su godina zasjenile rezultate šireg europskog tržišta dionica.

GRANOLAS predstavlja oko četvrtinu tržišne kapitalizacije STOXX 600 i jednak je ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji teških sektora kao što su energija, osnovni resursi, financije i automobili.

Osvrćući se na promjene plime i oseke na europskom tržištu, Goldman Sachs je primijetio značajan pomak od tradicionalnih vodećih industrija kao što su telekomunikacije i nafta prije dva desetljeća, do raznolikog niza sektora danas.

"Prije dvadeset godina, početkom 2000., 10 najvećih kompanija u Europi na temelju tržišne kapitalizacije bile su Telekomi i Nafta, s iznimkom HSBC-a. Ako premotamo naprijed do Covid krize, nije bilo banaka, nafte ili telekomunikacijske tvrtke među 10 najvećih u Europi", napisao je analitičar Goldman Sachsa, Peter Oppenheimer, u bilješci klijentima sredinom veljače.

U proteklih dvanaest mjeseci GRANOLAS je ostvario više od 500 milijardi eura prihoda, pokazujući godišnji rast od 8%.

"One su velikim dijelom razlog zašto su europske dionice dobro poslovale unatoč slabom domaćem BDP-u", primijetio je Goldman Sachs.

Ostvarili su prosječni rast od 15% tijekom prošle godine, nadmašivši STOXX 600 za 5% i pridonoseći 60% ukupnog rasta indeksa.

GRANOLAS se trenutno trguje po 20x omjeru cijene i zarade (P/E). Unatoč trgovanju s premijom u usporedbi s europskim tržištima, to je standard za rastuće tvrtke i iznosi 30% diskonta u usporedbi s američkim 'veličanstvenim sedam', koji trguju po 30x P/E.

“GRANOLAS se fokusira na vrijednost dioničara i plaća relativno visoku dividendu”, napisali su u Goldmanu.

S 2,5%, GRANOLAS-ov prosječni prinos od dividende značajno nadmašuje prinos S&P 500 od 1,5% i zasjenjuje prinos Sedam veličanstvenih od 0,3%.

GRANOLASi imaju svoje prste u nekim od strukturalnih tema koje najviše obećavaju – kao što su starenje stanovništva, napredak u umjetnoj inteligenciji i robotici te ESG (ekologija, društvo i upravljanje). Oni blistaju svojim pozamašnim dividendama, solidnim izgledima za rast i širokim međunarodnim dosegom.

Njihovo poslovanje, međutim, nije bez rizika.

S manje od 20% prihoda koji dolaze iz Europe, njihove su sudbine isprepletene s dinamikom globalnog tržišta. Valutne fluktuacije, posebice jači euro, mogle bi pogoditi GRANOLAS više od ostalih domaćih i europskih dionica s manjim tržišnim kapitalom.

Tržišna izloženost američkom gospodarstvu od 37% donosi carinske rizike, osobito ako protekcionistički nastrojeno republikansko predsjedništvo predvođeno Donaldom Trumpom pobijedi na izborima.

Tagovi: GRANOLAS, GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, LOréal, LVMH, AstraZeneca, SAP, Sanofi
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE