GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suša u Španjolskoj prijeti sektoru proizvodnje maslinova ulja

Suša u Španjolskoj prijeti sektoru proizvodnje maslinova ulja
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2023 / 17:49
Autor: SEEbiz / STA
MADRID - Dugotrajna suša i visoke temperature izazvale su strahove za ovogodišnju berbu maslina u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču maslinova ulja, javila je francuska novinska agencija AFP. Tamošnji poljoprivrednici upozoravaju na "katastrofu", a svjetske cijene maslinova ulja u posljednjih su godinu dana zbog problema u Španjolskoj snažno skočile.

Od siječnja ove godine gotovo da nije bilo kiše, pa je zemlja zbog toga vrlo suha, objasnio je za AFP Cristobal Cano, glavni tajnik unije malih farmera u južnoj Andaluziji, koja je središte španjolske industrije maslinovog ulja. Cano, koji posjeduje 10 hektara maslinika u blizini Granade, nikada nije doživio tako alarmantne uvjete u 20 godina koliko se bavi poljoprivredom.

Ako se nešto radikalno ne promijeni u sljedećih nekoliko tjedana, doći će do katastrofe, upozorio je.

Prema podacima španjolske meteorološke agencije AEMET, od 1. listopada prošle godine diljem Španjolske zabilježeno je 25 posto manje oborina nego inače, a 50 posto manje u većem dijelu Andaluzije, gdje je kapacitet akumulacija vode samo 25 posto.

Krajem travnja situacija se dodatno pogoršala kada je Španjolsku pogodio rani toplinski val, a živa se na jugu Španjolske popela do 38,8 stupnjeva Celzijevih. To se dogodilo upravo u vrijeme cvatnje maslina, objasnio je voditelj udruge španjolskih proizvođača i izvoznika maslinovog ulja Asoliva Rafael Pico.

„Ako nema cvijeća, nema ni ploda. A ako nema voća, nema ni ulja“, jasan je bio Piko.

Španjolska inače proizvodi polovicu svjetskog maslinovog ulja i izvozi ga svake godine u vrijednosti od gotovo tri milijarde eura.

Ovogodišnja situacija je tim više zabrinjavajuća, s obzirom na izrazito lošu proizvodnju u sezoni 2021.-2022., ističe AFP. U tom je razdoblju, također zbog suše i visokih temperatura, proizvodnja maslinova ulja pala za 55 posto na godišnjoj razini, na 660.000 tona.

Niža proizvodnja maslinova ulja također je loš znak za potrošače. “Svjetska cijena maslinova ulja uvelike ovisi o Španjolskoj”, kaže Pico.

Sredinom travnja veleprodajna cijena maslinovog ulja iznosila je 5800 eura po toni, u usporedbi s 5300 eura u siječnju, rekla je za AFP Fanny de Gasquet iz Baillon Intercora, brokerske kuće specijalizirane za ulja i masti.

U siječnju 2022. ovo se ulje prodavalo za 3500 eura. Kako procjenjuje, trend poskupljenja će se nastaviti iu budućnosti.

Krajem 2022. španjolska vlada smanjila je porez na dodanu vrijednost na maslinovo ulje s 10 na pet posto u sklopu paketa mjera za pomoć potrošačima u uvjetima rastuće inflacije. Kako bi pomogla poljoprivrednicima da se nose sa sušom, vlada je također smanjila porez na dohodak u ovom sektoru za 25 posto, prenosi AFP.

Tagovi: maslinovo ulje, Španjolska, suša, Andaluzija
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE