GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska puni strateške zalihe hrane

Švicarska puni strateške zalihe hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
ZUERICH - Švicarska planira povećati zalihe kave, kukuruza, žitarica i šećera kako bi građane zaštitila od posljedica mogućih poremećaja u nabavnim lancima, klimatskih promjena i oružanih sukoba.

Švicarska uvozom podmiruje 40 posto potreba za hranom, a njezine zalihe prema važećim propisima pokrivaju tri do četiri mjeseca potrošnje.

Sada bi trebale pokrivati šest mjeseci.

To će značiti ogromno povećanje aktualnih 160 tisuća tona zaliha žitarica, pohranjenih u silosima, na najvišu razinu od 90-ih godina prošlog stoljeća. Nakon završetka Hladnog rata zalihe su smanjene.

"Odlučili smo u protekle dvije godine da moramo povećati naše zalihe u Švicarskoj", izjavio je šef uprave za zalihe Peter Lehmann.

"Krenuli smo s projektom prije rata u Ukrajini, ali on je jasno pokazao da je jako važno imati rezerve. Svijet je danas ranjiviji", izjavio je Lehmann u razgovoru za Reuters.

I klimatske promjene mogle bi u budućnosti otežati nabavu odgovarajućih prehrambenih proizvoda, kaže čelnik uprave za zalihe.

"Ako lanci nabave puknu ili žetva bude loša zbog loših vremenskih uvjeta ili suše, to bi moglo imati političke konzekvence, objašnjava.

"Problem u nabavi može iskrsnuti vrlo brzo. Logistički lanci produljili su se i postali ranjiviji i bez rata u Ukrajini", tvrdi.

Vlasti planiraju izgraditi još silosa, za stočnu hranu, pšenicu i rižu, prema ugovorima koje će država sklopiti s gotovo 100 proizvođača.

Skladišta su u vlasništvu kompanija, a njihova je zadaća jamčiti samodostatnost u krizi, ali i proizvodnju hrane u slučaju 'obične' nestašice.

Švicarska ima i zalihe goriva, ali ih zasada ne planira povećavati. Zalihe benzina i dizela pokrivaju trenutno četiri i pol mjeseca potrošnje.

Tagovi: Švicarska, strateške zalihe hrane, prehrambena kriza
PROČITAJ I OVO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
NELOGIČNO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
ANKARA - Centralna banka Turske je snizila kamatnu stopu, usprkos tome što inflacija u ovoj državi iznosi čak 80 posto.
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
DOKUP
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
ZAGREB - Zagrebačka burza stekla je dodatnih 5,23 posto udjela u Makedonskoj burzi, čime je svoj vlasnički udio u ovoj burzi povećala na 29,98 posto.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TOKYO – Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer zbog visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa ulagači nisu skloni riziku, pa su burzovni indeksi na putu gubitaka u ovom tjednu.
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
KRUZERI
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
ZAGREB - U prvoj polovini godine na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je 58 stranih brodova, koji su obavili 240 kružnih putovanja, na kojima je bilo 189 tisuća putnika, znatno više nego u istom razdoblju lani, podaci su DZS-a.
Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno
BLAGI RAST
Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno

NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora, a trgovalo se oprezno na što ukazuje najmanji dnevni obujam trgovanja u ovoj godini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE