GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svinjogojci bijesni, Ministarstvo objavilo kolike su naknade isplaćene

Svinjogojci bijesni, Ministarstvo objavilo kolike su naknade isplaćene
BIJES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 18:10
Autor: SEEbiz
RETKOVCI - Svinjogojci iz Vukovarsko-srijemske županije i dalje inzistiraju na ispunjenju svih svojih zahtjeva ili će ići u masovne prosvjede s blokadama granica.

Minutu do 12 zatražili su sastanak s čelnicima Ministarstva i Vlade u Retkovcima. No nije se pojavio nitko od mjerodavnih. A Ministarstvo poljoprivrede je izvijestilo da je poljoprivrednicima isplatilo 5,9 milijuna eura kao naknadu za eutanazirane svinje.

Neki od zahtjeva svinjogojaca su: zaustavljanje eutanazije, hitno donošenje dozvole za promet i prodaju zdravih svinja te prestanak svih oblika kategorizacije objekta za držanje svinja.

- Svaki dan ljudi plaču kada žandari dolaze, kasapini, i otimaju njihovo blago iz njihovih dvorišta. Jednostavno rade genocid nad našom marvom, rade teror nad našim ljudima, nad našim selima, prijete im visokim kaznama itd, izjavio je Tomislav Pokrovac, iz Stožera za obranu hrvatskog sela.

- Ja kažem samo jedno, nemojte se bojati, i ovim putem pozivam sve ostale političke stranke da se pridruže ovdje deklarativno, da pošalju dopis i da nas jednostavno podrže u ovome najmu, jer se svi iz ostalih stranaka bave poljoprivredom, stočarstvom, drže svinje itd. Želim ovim putem sveopće pučanstvo Republike Hrvatske da se 15. - og, u 18 sati nađemo ovdje na istome mjestu i da donesemo konačnu odluku kada ćemo krenuti u prosvjede i na koji ćemo način to napraviti, pozvao je Pokrovac.

Još je dodao - Želim da cijenjeni mediji ne nose neistinite stvari, da je ovo politika, da je ovo ispolitizirano itd. Ja se kunem sa svojim osobnim imenom i prezimenom da nikakva politika nije - naglasio je.

Ministarstvo: Posjednicima nadoknađeno 5,9 milijuna eura

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je do današnjeg dana poljoprivrednicima isplatilo 5,9 milijuna eura kao naknadu za eutanazirane svinje.

- Do današnjeg dana Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je 5,9 milijuna eura za 934 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih životinja, temeljem Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, odluke o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije i nadoknade štete temeljem Zakona o zdravlju životinja, navodi se u priopćenju.

Nema novih slučajeva afričke svinjske kuge

Iz Ministarstva također ističu kako na dan 9. studenoga nije potvrđen niti jedan pozitivan slučaj afričke svinjske kuge u zoni ograničenja te je evidentno da opada broj zaraženih objekata. Podsjećaju da je od subote, 4. studenog, u e-savjetovanju Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijedan tri milijuna eura.

Proizvođači svinja većih završnih težina ili oni koji spletom okolnosti imaju prerasle svinje u zoni ograničenja, ostvaruju niže cijene od tržišnih primjerenih tehnologiji uzgoja za svinje čija najmanja masa toplog trupa iznosi 120 kilograma (kg). Zbog navedenih okolnosti, kako se navodi, potrebno je dodijeliti potporu proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke uzrokovane mjerama kontrole.

U okviru Programa omogućit će se potpora za nadoknadu gubitka prihoda u iznosu do 1,50 eura po kg žive vage za svinje u produljenom tovu ili one koje su prerasle uobičajene težine iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca ove godine

Tagovi: afrička kuga svinja, svinje, tomislav pokrovac
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE