GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, Fed uskoro povećava kamate

Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, Fed uskoro povećava kamate
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a pala je i većina ostalih najvećih svjetskih burzi jer američka središnja banka poručuje da bi zbog visoke inflacije uskoro mogla povećati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,9 posto, na 35.911 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 4.662 boda. Za 0,3 posto, na 14.893 boda, oslabio je i Nasdaq indeks.

Pad indeksa posljedica je poruka nekoliko dužnosnika Feda da bi zbog visoke inflacije središnja banka ključne kamate mogla povećati već u ožujku.

Prošloga je tjedna objavljeno je da je inflacija u SAD-u u lanjskom prosincu dosegnula 7 posto na godišnjoj razini, najviše u gotovo četiri desetljeća.

A čelnici Feda poručili su da neće dozvoliti da se inflacija ukorijeni te da će poduzeti što je potrebno da je suzbiju.

To znači da uskoro počinje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je gotovo dvije godine Fed tiskao svježi novac i držao kamate rekordno nisko kako bi potaknuo oporavak gospodarstva od koronakrize.

Fed je već u prosincu ubrzao ukidanje programa kupnje obveznica, a sada iz središnje banke poručuju da bi u ožujku mogli povećati ključne kamate.

Analitičari procjenjuju da bi tada kamate mogle biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Brzo širenje omikron varijante koronavirusa u svijetu također je držalo ulagače na oprezu.

Osim omikrona i monetarne politike, u fokusu ulagača bit će idućih tjedana poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je počela sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 23,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, na 7.542 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,4 posto, na 15.883 boda, a pariški CAC 1,1 posto, na 7.143 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,2 posto, na 28.124 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, Dow Jones, Nasdaq, Federalne rezerve, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE