GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tajna uspjeha turizma Ujedinjenih Arapskih Emirata - Dubai

Tajna uspjeha turizma Ujedinjenih Arapskih Emirata - Dubai
TURISTIČKI BISER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2023 / 07:11
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
Dubai, dragulj Ujedinjenih Arapskih Emirata, je grad snova koji savršeno spaja bogatu tradiciju sa modernim čudima arhitekture.

Od nebodera koji oduzimaju dah do netaknutih plaža, ova živahna metropola nudi neuporedivo iskustvo za putnike koji traže raskoš, avanturu ili uranjanje u kulturu. Posljednjih godina ovo je sve popularnija destinacija među nađim sunarodnicima. Nekada je važio za izuzetno skup, međutim, nepristupačna Dubai cena putovanja od koje se diže kosa na glavi danas je samo mit.

Ukoliko istražite ponude niskobudžetnih avio kompanija i odaberete termine kada su karte povoljnije, ovo putovanje može biti izuzetno pristupačno!

Pridružite nam se na virtuelnom putovanju dok otkrivamo skrivena blaga i prizore koji zaustavljaju dah i Dubai čine zaista nezaboravnom destinacijom.

#1 Sjajni horizont - ikonična arhitektura i neboderi

Ekonomija Dubaija prošla je kroz značajne procese diversifikacije u posljednjih nekoliko decenija. Dok je kroz istoriju bila oslonjena na prihode od nafte, Dubai je danas uspješno diversifikovao svoju ekonomiju u sektore kao što su finansije, nekretnine, turizam, logistika, avijacija i maloprodaja.
Ovo je dovelo do toga da najveći grad UAE i te kako ima čime da oduševi svoje posjetioce!
Spremite se da budete opčinjeni arhitektonskim čudima poput Burdž Kalife, najviše zgrade na svijetu, koja je visoka na nevjerovatnih 828 metara. Istražite njene vidikovce i uživajte u panoramskom pogledu na grad ispod.
Ne propustite priliku ni da posjetite Palm Jumeirah koji izaziva strahopoštovanje, vještački arhipelag u obliku palme, ili dinamičnu Dubai Marinu, užurbanu oblast na obali koja se može pohvaliti savremenim neboderima i luksuznim jahtama.
Ukoliko ste duže u posjeti UAE, pored Dubaija, savjetujemo da posjetite i prijestonicu, koja je možda manje zvučnog imena, ali ni malo ne zaostaje po sadržajima za turiste. Abu Dhabi cena je sličnih kao Dubai, ali ovde takođe možete uživati u zadivljujućoj arhitekturi i nepreglednim plažama. Glavna razlika je da je u Abu Dabiju nešto manja gužva, iako je u pitanju prijestonica.

#2 Dubai Expo - svjetska izložba

Globalni događaji i izložbe, poput Dubai Expo, imale su značajan uticaj na razvoj ekonomije Dubaija i predstavljaju događaj koji morate posjetiti. Oni privlače veliki broj turista, što rezultira povećanim prihodima u sektorima ugostiteljstva, saobraćaja i maloprodaje.
Dubai je ugostio 14,36 miliona međunarodnih posjetilaca 2022. godine, što je porast od 97% u odnosu na 7,28 miliona dolazaka turista u 2021. godini, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo za privredu i turizam Dubaija.
Takvi događaji, pored jedinstvene prilike da se uživa u umjetnosti, takođe stimulišu razvoj infrastrukture, stvarajući radna mjesta i unaprijeđujući dugoročne ekonomske izglede grada.

#3 Otkrivanje starog Dubaija - istraživanje istorijskih četvrti

Usred sjaja i glamura, istorijski kvartovi Dubaija nude uvid u zadivljujuću prošlost grada.

Započnite svoje putovanje u istorijskom okrugu Al Fahidi, poznatom i kao Bastakija, gdje se čini da je vrijeme stalo. Ovdje ćete lutati kroz uske uličice obrubljene tradicionalnim kućama, ukrašenim složenim rešetkama i drvenim vratima. Istražite umjetničke galerije koje prikazuju lokalnu kulturu i lokalne i međunarodne talente i svratite u udobne kafiće da biste uživali u šoljici tradicionalne arapske kafe.

Da biste dublje ušli u istoriju Dubaija, posjetite Muzej Dubaija, koji se nalazi u tvrđavi Al Fahidi. Ova tvrđava iz 18. vijeka pruža fascinantan uvid u transformaciju grada iz skromnog ribarskog sela u modernu metropolu.

Zlatni souk (pijaca na kojoj se prodaje zlato) mami svojim blistavim prikazima složenog nakita, od delikatnih ogrlica do složenih narukvica izrađenih od najfinijeg zlata. Zlato ima značajan uticaj na ekonomiju Dubaija jer je važan doprinosilac trgovinskom i maloprodajnom sektoru grada. Industrija zlata privlači turiste, podstiče poslovnu aktivnost i generiše prihode kroz trgovinu zlatom, proizvodnju i prodaju nakita, dodatno diversifikujući i jačajući ekonomiju.
Dok se budete kretali po užurbanim tržnicama, ne propustite priliku da se cjenkate i komunicirate sa lokalnim trgovcima!

#4 Pustinjske avanture - pijesak, dine i beduinski običaji

Pobjegnite od urbanog pejzaža i upustite se u očaravajuću arapsku pustinju za nezaboravno iskustvo. Ukrcajte se na uzbudljiv pustinjski safari, gdje možete da jašete kamile, lutate dinama i budete svjedoci zalasku sunca koji oduzima dah nad ogromnim pješčanim dinama.
Za još autentičnije iskustvo, provedite veče u beduinskom kampu, gdje možete uživati u tradicionalnoj arapskoj kuhinji, gledati očaravajuće predstave trbušnog plesa, pa čak se i okušati u sokolskom lovu.

#5 Raj za ljubitelje šopinga - maloprodajna terapija i lov na suvenire

Dubai je sinonim za ekstravagantna iskustva kupovine. Prepustite se maloprodajnoj terapiji u Dubai Mall-u svjetske klase, gdje se nalazi preko 1.200 prodavnica, gdje vas čekaju luksuzni brendovi, ulična moda i impresivan akvarijum.

Istražite i tradicionalna tržišta. Ne propustite da posjetite tržnice, kao što su parfemski i tekstilni Souk, gdje možete otkriti jedinstvene mirise, tkanine i suvenire. Za ukus luksuza, posetite raskošni Mall of the Emirates, sa ski stazom usred pustinje.

#6 Beskrajne plaže - sunce, pijesak i spokoj

Netaknute plaže Dubaija nude miran bijeg od užurbanog grada, gdje posjetioci mogu da uživaju u suncu, urone prste u meki pijesak i uživaju u umirujućem zvuku talasa.
Plaža Jumeirah, sa svojim savršenim obalama, popularan je izbor i za lokalno stanovništvo i za turiste. Ovdje možete da se opustite pod toplim suncem, da se osvježite u tirkiznoj vodi ili da se prepustite aktivnostima na plaži kao što su odbojka na pijesku i sportovi na vodi. Za usamljenije iskustvo, idite na Kite Beach, omiljenu među ljubiteljima vodenih sportova i porodicama koje traže mirno povlačenje.

Osim plaža, Dubai nudi niz vodenih avantura. Krenite na krstarenje zalaskom sunca duž obale, diveći se znamenitim gradskim znamenitostima iz vode. Za jedinstveno iskustvo, okušajte se i u pecanju.

Dubai, grad superlativa, ostavlja trajni utisak na svakog putnika koji se upusti u njegov očaravajući zagrljaj. Bilo da ste fascinirani modernom arhitekturom, opčinjeni njenom bogatom istorijom ili tražite uzbudljive avanture u pustinji, ova izvanredna destinacija ima nešto da ponudi svima. Jedinstveni spoj tradicije i inovacije Dubaija stvara magičnu tapiseriju koja će vas ostaviti da žudite da se vraćate iznova i iznova.

Tagovi: Dubai, turizam, Ujedinjeni arapski emirati
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE