GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijani se vraćaju na Kvarner

Talijani se vraćaju na Kvarner
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Drugi kolovoški vikend i špica turističke sezone očekivano protiču u znaku povećanog broja dolazaka turista u našu zemlju, ali i povećanog prometa na gotovo svim prometnicama prema moru, kao i na većini cesta u smjeru unutrašnjosti i na priobalju.

Na početku drugog, za neke i produženog vikenda, ususret blagdanu Velike Gospe, 15. kolovoza, koji se obilježava u većini europskih država, ove godine »pada« u utorak, kada je ujedno i neradni dan za većinu, mnogi su produljili svoj odmor ili otputovali na jedan kraći od četiri dana, zbog čega je pojačan promet zabilježen već od poslijepodnevnih sati petka.

U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je prema podacima sustava eVisitor ostvareno 13,2 milijuna dolazaka i 69 milijuna noćenja. U odnosu na lani to je rast od osam posto u dolascima i tri posto u noćenjima, dok u odnosu na do sada rekordnu 2019. navedeno predstavlja izjednačenje rezultata. Prema informacijama iz Hrvatske turističke zajednice, najviše noćenja do sada je ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Kvarneru, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu. Najviše noćenja do sada su ostvarili gosti s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Poljske.

– Trenutno u Hrvatskoj boravi više od milijun turista, od kojih je 947 tisuća stranih. Najviše je gostiju u ovom trenutku s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Italije i Poljske. Gledajući po destinacijama, trenutno najviše turista boravi u Rovinju, Medulinu, Viru, Umagu i Poreču, javljaju iz HTZ-a.

Na području Kvarnera trenutno se odmara blizu 200 tisuća gostiju, točnije njih 197 tisuća, od kojih je 170 tisuća stranih i 27 tisuća domaćih gostiju.

– Najviše je Nijemaca, a njemačko tržište godinama je vodeće u strukturi naših gostiju. Naime, u ukupnom broju udio njemačkih turista je trideset posto. Dobro je da je Talijana pet posto više nego prošle godine, a Slovenaca i Austrijanaca jedan posto više nego lani, kaže Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Monika Gieriak iz Poljske drugi je put u Hrvatskoj, već je ljetovala na Pagu, a naša novinarska ekipa zatekla ju je s obitelji na povratku iz Malog Lošinja.

– Bili smo deset dana u Malom Lošinju i bilo nam je jako lijepo, tako da ćemo vašu zemlju rado preporučiti i prijateljima u Poljskoj. Sada idemo kratko u Češku pa se vraćamo u Poljsku. Što se tiče prometa, od trajektnog pristaništa na Krku do silaska s mosta trebalo nam je dvadesetak minuta, nije strašno, iako smo čuli da kolone i čekanja znaju biti puno duža, ovisno o danu, kazala je Gieriak.

Tagovi: Kvarner, otok Krk, Opatija, talijanski turisti, talijani
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE