GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Težak tjedan za Elona Muska

Težak tjedan za Elona Muska
VELIKI GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 13:46
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Težak tjedan za Elona Muska završio je u petak kada su institucionalni dioničari Tesle u otvorenom pismu upozorili upravni odbor tvrtke da obuzda "pretjerano predanog" izvršnog direktora.

Pismo je objavljeno neposredno nakon eksplozije rakete SpaceX Starship u zraku u njezinom prvom testnom letu u četvrtak i izvješća o zaradi za prvo tromjesečje Tesle u kojem se neto prihod smanjio za više od 20% u odnosu na prethodnu godinu zbog smanjenja marži. Izvješće je dovelo do pada dionica Tesle u četvrtak za gotovo 10% i izbrisalo gotovo 13 milijardi dolara iz Muskove neto vrijednosti, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Musk je također ponovno ušao u polemiku s Twitterom, eliminirajući potvrđeni status s računa većine pretplatnika koji ne plaćaju i eliminirajući oznake za vladine dužnosnike i račune, povećavajući sablast varalica koje haraju platformom.

Investitori u Teslu, koji kažu da njihov posjed iznosi više od 1,5 milijardi dolara, žele da uprava dovede više neovisnih članova i više radi na rješavanju problema u tvrtki koji mogu predstavljati "značajne pravne, operativne i reputacijske rizike" za električna vozila proizvođača, “ugrožavajući njegovu dugoročnu vrijednost”.

Ulagači su posebno zabrinuti kako se Musk i Tesla bave ljudskim pravima i pravima radnika. Njihovo pismo opisuje mnoge tužbe u kojima je Tesla tužen zbog rasne diskriminacije, razbijanja sindikata, krađe plaća, seksualnog uznemiravanja i nesigurnih uvjeta rada.

"Čini se da Tesla prihvaća širu kulturu 'iznad zakona'", napisali su, dodajući da se Tesla sada suočava s kaznenim istragama Ministarstva pravosuđa SAD-a, Nacionalne uprave za sigurnost prometa i Kalifornijskog odjela za motorna vozila zbog njegovog autopilota tehnologija i tvrdnje o samostalnoj vožnji.

“Umjesto da radi na rješavanju problema s regulatorima, izvršni direktor Musk objavio je pogrdne tvitove i komentare, potičući napetosti”, napisali su.

Otvoreno pismo Teslinom odboru dolazi nakon što su dionice Tesle pale više od 15% u proteklom mjesecu.

Kristin Hull iz Nia Impact Capitala rekla je za CNBC da je pismo zamišljeno kao "poziv na akciju" i da se nada da će predsjednica Tesle Robyn Denholm odvojiti vrijeme da napiše barem smislen odgovor. "Želimo vidjeti da odbor ozbiljno shvaća svoj posao - ne vidimo da rade dobar posao kao šef Elona Muska."

Dok su dionice Tesle rasle u ranom trgovanju u petak, ovotjedno ažuriranje dobiti tvrtke za prvo tromjesečje otkrilo je povećanje razine zaliha i pad profitnih marži.

Prema prezentaciji tvrtke za investitore za prva tri mjeseca 2023., Tesla duguje dobavljačima 7,32 milijarde dolara i drži 14,38 milijardi dolara u zalihama nakon što je povećao proizvodnju u svojim tvornicama i implementirao smanjenje cijena tijekom prvog kvartala.

Iako je Tesla u petak podigao cijene vozila Model S i X na nekim tržištima, ti modeli danas predstavljaju manji dio ukupne prodaje i proizvodnje za Teslu. Skromna poskupljenja bila su popraćena i poticajem - tri godine besplatnog Supercharginga na kompanijinoj mreži za punjenje električnih vozila.

Pad cijene Teslinih dionica ima izravan učinak na Muska, čije osobno bogatstvo uglavnom potječe iz njegovih vlasničkih udjela, jer je izgubio približno 13 milijardi dolara svoje neto vrijednosti na papiru dan nakon Tesline objave zarade u prvom kvartalu.

Također u četvrtak, Muskov SpaceX, lansirao je svoje vozilo Starship Super Heavy u orbitalni probni let iz svog pogona u Boca Chici u Teksasu.

Kako je CNBC ranije izvijestio, raketa je poletjela s lansirne rampe - svojevrstan trijumf - ali je također eksplodirala, što je rezultiralo time da je Savezna uprava za zrakoplovstvo privremeno prizemljila program do daljnje procjene.

Prije eksplozije, lokalne skupine za zaštitu okoliša i domorodaca prosvjedovale su zbog lansiranja, predviđajući štetu divljini, zdravlju ljudi i imovini.

CNBC je kontaktirao teksaški regionalni ured američke službe za ribu i divlje životinje i FAA za više detalja. Glasnogovornik FWS-a rekao je da agencija sada prikuplja informacije o svim utjecajima eksplozije na stanište i divlje životinje u tom području, a FAA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U međuvremenu, Musk nastavlja povlačiti kontroverzne poteze s Twitterom, platformom društvenih medija koju je kupio prošle godine za 44 milijarde dolara, prodajući milijarde dolara vrijedne dionice Tesle kako bi financirao kupnju.

Ovaj je tjedan Twitter uklonio potvrđeni status s javnih osoba i vladinih računa, uključujući predsjednika Joea Bidena, papu, pa čak i prijevozničkih agencija, uključujući BART iz San Francisca.

Twitter pod vodstvom Muska također je uklonio oznake "financira vlada" i "povezano s državom Kine" s Twitter računa bezbrojnih globalnih medijskih organizacija. Oznake su implicirale uplitanje vlade u uređivačke odluke tih medija. Prije svega, Reuters je prvi izvijestio, Twitter je skinuo oznaku "mediji povezani s kineskom državom" s računa Xinhua, te s računa novinara povezanih s tim publikacijama.

Tagovi: Elon Musk, Twitter, Tesla, SpaceX
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE