GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tisućama njemačkih trgovina prijeti zatvaranje

Tisućama njemačkih trgovina prijeti zatvaranje
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2023 / 18:51
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Rastući troškovi i pad kupovne moći potrošača prijete zatvaranjem još tisuća trgovina u Njemačkoj, priopćilo je udruženje trgovaca na malo HDE. Udruga je upozorila da se sve više trgovina u gradskim središtima zatvara.

Broj trgovaca u Njemačkoj već godinama opada. Pandemija je ubrzala taj trend, jer su se kupci preselili na internet: 11 000 fizičkih trgovina trajno je zatvoreno između 2020. i prošle godine.

Međutim, čak i u razdoblju od 2015. do 2019. prosječno se godišnje zatvaralo 5000 trgovina.

Očekuje se da će još 9.000 prestati poslovati ove godine, priopćilo je u ponedjeljak u udruženju. Isključujući mikropoduzeća, ostat će 311.000 trgovina diljem zemlje, prema HDE-u, u odnosu na gotovo 373.000 u 2015. godini.

„Bez uspješne maloprodaje, gradska središta nemaju mnogo izgleda za budućnost“, upozorio je predsjednik HDE Alexander von Preen, pozivajući političare na akciju.

Von Preen je rekla da su prvenstveno pogođeni manji specijalizirani trgovci poput butika, trgovina cipelama i pekarnica. Istodobno, mnogi veliki lanci prorjeđuju svoju trgovinsku mrežu.

Sve veći broj slobodnih radnih mjesta u mnogim gradovima i središtima čini ih manje privlačnima i ugrožava "zdravlje" preostalih tvrtki, upozorio je Von Preen.

Kako bi se usporilo odumiranje trgovina, Von Preen je rekao da vlasti prije svega moraju omogućiti brze procese prenamjene, bez suvišne birokracije. "Ako maloprodajni sektor umire, umire i grad."



Tagovi: njemačke trgovine, maloprodaja, inflacija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Što će biti katalizator novog uzleta bitcoina? Insajderi se klade na ovu opciju
KRIPTOVALUTE
Što će biti katalizator novog uzleta bitcoina? Insajderi se klade na ovu opciju
NEW YORK - Nakon dugo očekivanog pokretanja američkih bitcoin fondova kojima se trguje na burzi u siječnju i ažuriranja softvera jednom u četiri godine pod nazivom "prepolovljavanje" prošlog mjeseca, veliko pitanje u glavama mnogih kripto ulagača bilo je što će pokrenuti sljedeći rast najveće kriptovalute?
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
TURIZAM
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
PODGORICA - Iako se ove godine najavljuje izvrsna turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatkom platežno sposobnih gostiju.
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
NEW YORK - Indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
TJEDNI FOREX
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE