GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turistička 2019. još će neko vrijeme ostati nedostižna

Turistička 2019. još će neko vrijeme ostati nedostižna
REALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2021 / 08:40
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je podatke o dolascima i noćenjima turista u ožujku i time zaokružio statistiku prvog tromjesečja.

Nakon godinu dana pada fizičkih pokazatelja u turizmu zbog pandemije Covid-19, u ožujku je ostvareno 133 tisuće dolazaka i 360 tisuća noćenja turista što u odnosu na ožujak 2020. predstavlja rast za 27,0% odnosno 24,2%. Pri tome su domaći turisti ostvarili 88 tisuća dolazaka i 184 tisuće noćenja (+103,4% odnosno +73,8%) dok su strani turisti ostvarili 45 tisuća dolazaka (-27%) i 175 tisuća noćenja (-4,5%) u odnosu na ožujak 2020. U strukturi ukupno ostvarenih noćenja, 51,2% ostvarili su domaći turisti.

Najviše dolazaka i noćenja stranih turista u ožujku ostvarili su gosti iz Njemačke, 28,7% od ukupno ostvarenih dolazaka i 27,8% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. Slijede noćenja turista iz Austrije i Italije (svaka po 7,2%), Češke (6%), Slovenije (5,8%), SAD-a (5,5%), Francuske (3,9%) te BiH (3,4%). Prema strukturi smještajnih kapaciteta, najviše noćenja turista ostvareno je u hotelima, i to 169 tisuća noćenja odnosno 47% od ukupno ostvarenih noćenja.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do ožujka ostvareno je 46,2% manje dolazaka i 40,9% manje noćenja u odnosu na isto razdoblje 2020.

Očekujemo da će, s poboljšanjem epidemiološke slike, već krajem svibnja ili početkom lipnja doći i do normalizacije putovanja. Među konkurentskim tržištima, hrvatski turizam u najvećoj mjeri ovisi o inozemnim gostima (posebice turistima iz Njemačke, Italije, Austrije, Slovenije i Velike Britanije). Stoga pomno pratimo epidemiološku situaciju, retoriku i stav najvažnijih emitivnih tržišta. Osim što uspješnost sezone ovisi i o epidemiološkim mjerama u ovim državama, neupitno je da će većina europskih država nastojati motivirati građane da vrijeme ljetnih godišnjih odmora provedu na matičnim tržištima.

Uz to, očekujemo snažan pritisak konkurentskih destinacija. Ipak, Hr­vatska bi trebala imati velike koristi od novonastalog trenda putovanja prema poznatim, bliskim, sigurnim i pouzdanim odredištima. Uz to, hrvatski turistički sektor manje je ovisan o kongresnom turizmu i zračnom prometu u usporedbi sa sličnim zemljama jer se manje od 10% dolazaka ostvaruje avionom. Solidna središnja turistička sezona i izgledno, ali još uvijek neizvjesno produljenje po­sezone moglo bi nadoknaditi gubitke iz drugog tromjesečja. Međutim, čak i uz visoke dvoznamenkaste stope rasta, ni noćenja ni prihodi neće doseći razinu 2019. Naime, čak i 60% međugodišnji rast značio bi 75% ukupnih noćenja i prihoda u 2019.

Tagovi: hrvatski turizam, turistička sezona, Istra, Splitsko-dalmatinska županija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE