GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turističkih noćenja za blagdane 22 posto iz 2019. godine, u cijeloj 2020. godini 50 posto

Turističkih noćenja za blagdane 22 posto iz 2019. godine, u cijeloj 2020. godini 50 posto
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 15:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ostvareno 92 tisuće turističkih noćenja ili 22 posto od onih u istom razdoblju godinu ranije, dok je u cijeloj 2020. noćenja bilo 54,4 milijuna, nešto više do 50 posto od ostvarenih u 2019., doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Napominjući kako se blagdanska noćenja odnose na razdoblje od 24. prosinca 2020. do 1. siječnja 2021., iz HTZ-a iznose prve podatke prema kojima je tih dana u Hrvatskoj bilo 23 tisuće turista ili 15 posto od njihovog lanjskog broja.

Turisti su pritom najviše noćili u objektima u domaćinstvu, gdje je ostvarena 41 tisuća noćenja, te potom u hotelima, s 22 tisuće noćenja.

Domaći turisti su za blagdane ostvarili većinu od ukupnih noćenja ili 63 posto, dok je među stranim turistima najviše bilo Nijemaca, iz Bosne i Hercegovine, SAD-a i Slovenije.

Zagreb, Split, Rovinj, Opatija i Dubrovnik su destinacije u kojima je za protekle blagdane ostvareno najviše noćenja.

U 2020. Nijemci i Vir na prvom mjestu po broju noćenja

Od ukupnih 54,4 milijuna turističkih noćenja u 2020., domaći su turisti ostvarili 20,8 posto, čime su i na drugom mjestu među svim nacijama koje su posjetile Hrvatsku.

Većinu noćenja ipak su i u 2020. ostvarili strani turisti, 79,2 posto, što znači i da je njihov udjel u noćenjima smanjen za oko 10 posto u odnosu na 2019. i mnoge godine prije.

Turisti iz Njemačke su i u prošloj godini zadržali poziciju broj jedan u hrvatskom turizmu tj. ostvarili su najviše od ukupnih noćenja, a među stranim turistima slijede ih Slovenci, Poljaci i Česi.

Iz HTZ-a iznose i podatke o top deset destinacija po ostvarenim noćenjima u 2020. (uključujući komercijalni i nekomercijalni smještaj), po kojima je Vir s gotovo 2,3 milijuna noćenja na prvom mjestu, što je 'držao' i gotovo cijele prošle godine.

Rovinj, koji je u prijašnjim godinama gotovo svake bio na prvom mjestu po noćenjima, sada je na drugom mjestu sa 1,8 milijuna noćenja, dok je treći Medulin s 1,4 milijuna, a četvrti Poreč s 1,38 milijuna noćenja. Slijede Mali Lošinj s 1,3 milijuna noćenja, Crikvenica s 1,28 milijuna te Umag s 1,27 milijuna. Novalja je na osmom mjestu s 1,2 milijuna noćenja, dok su na devetom odnosno desetom mjestu Zadar i Krk s 938,5 tisuća i 927,8 tisuća ostvarenih noćenja u 2020. godini.

Osim tih podataka, važnim ističu i ostvarenja u segmentu nautičkog chartera u 2020. u kojemu je sa 1,6 milijuna noćenja dostignuto 46 posto onih iz 2019.

U tijeku promotivne kampanje, a kreću i nove

Početak godine obično označava i početak novih promotivnih kampanja hrvatskog turizma za aktualnu godinu, što HTZ provodi i početkom 2021., kaže na upit Hine direktor HTZ-a Kristjana Staničić, dodajući da je do 15. siječnja u tijeku zimska kampanja "Croatia Full of Magic" na društvenim mrežama.

"Od sredine siječnja i u veljači provodit ćemo online kampanju na emitivnim tržištima "Croatia Full of New Beginnings" ("... puna novih početaka"), koja će ići i uz oznaku #CroatiaWishList2021, s ciljem skretanja pozornosti na Hrvatsku kroz nove početke i nove lijepe i pozitivne želje u 2021.", ističe Staničić.

U toj će kampanji koristiti vizuale manje poznatih hrvatskih mjesta s kratkim i zanimljivim pričama kao prijedlozima što posjetiti, kušati, kako provesti odmor i slično, pri čemu su u fokusu eno gastronomija, prirodne ljepote, pješačke staze, nautike i drugo.

Za kraj siječnja Staničić najavljuje i provedbu zasebne kampanje čiji je cilj pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne destinacije za digitalne nomade i to na tržištima Velike Britanije, Skandinavije, SAD-a i Australije.

Sajmovi 'reducirani' na osam, većinom virtualni

Iako se većina međunarodnih turističkih sajmova po Europi i svijetu već od 2020. zbog pandemije održavaju samo virtualno ili nikako, slično se nastavlja, barem u prvim mjesecima i u 2021., za koju je HTZ i znatno reducirao broj sajmova, na svega osam, na kojima će predstavljati hrvatski turizam.

"I u okolnostima pandemije iznimno je važno zadržavanje vidljivosti i pozicioniranja Hrvatske kao sigurne, kvalitetne i dobro pripremljene destinacije. S te strane najvažniji turistički sajmovi su i dalje dobar kanal komunikacije s tržištima i ujedno jedno od važnih mjesta susreta predstavnika destinacija s partnerima poput agencija, touroperatora, aviokompanija i drugih te ćemo sudjelovati na njih nekoliko i ove godine", ističe Staničić.

Prvi sajam na kojem HTZ u 2021. planira predstavljati hrvatski turizam trebao bi biti kamping sajam "Camp&Car" sredinom veljače u Essenu, za što još čeka službena potvrda datuma i formata održavanja, a nakon toga slijedi svjetska turistička burza ITB Berlin, za koju se već zna da će biti samo u virtualnom obliku počekom ožujka.

Zatim bi trebali na sajam "Vakantiebeurs" u Utrechtu u novom terminu početkom travnja (prije bio početkom siječnja), pa nautički sajam BOOT u Düsseldorfu i sajam "f.re.e" u Münchenu, oba također u novim terminima krajem travnja (prije bili u veljači).

Početkom svibnja planirano je predstavljanje na sajmu "Ferienmesse" u Beču, a nakon ljeta još na sajmu TTG u Riminiju sredinom listopada te nburzi WTM u Londonu početkom studenoga.

Tagovi: hrvatski turizam, blagdani, Zagreb, Split, Rovinj, Opatija, Dubrovnik, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE