GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Crnoj Gori oko 179.000 turista

U Crnoj Gori oko 179.000 turista
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2023 / 15:35
Autor: SEEbiz / mina-business
PODGORICA – Ovogodišnja ljetnja turistička sezona je, prema preliminarnim podacima lokalnih turističkih organizacija, bolja od prethodne, a u državi boravi oko 179 hiljada turista, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Predstavnica NTO, Milena Vujović, kazala je da je u četvrtak u Crnoj Gori boravilo oko 179 hiljada turista, što je oko devet odsto više u odnosu na prethodnu godinu i ostvarenje od 90 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

“Prema istim podacima u crnogorskim hotelima odmara oko 44 hiljade turista, što je šest odsto više u odnosu na isti period prethodne godine i čak 18 odsto više u odnosu na 2019. godinu”, saopšila je Vujović za Mediabiro.

Imajući u vidu da su ovo preliminarni podaci, NTO se, kako je kazala, oslanja i na podatke drugih institucija, koji takođe svjedoče o uspješnosti ove turističke sezone.

“Jedan od najmjerodavnijih pokazatelja realizacije turističke sezone je prihod od boravišne takse. Od početka godine zaključno sa 17. avgustom prihod iznosi 1,44 miliona EUR, što je 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, Aerodromi Crne Gore su od 1. januara do 31. jula opslužili 1,35 miliona putnika, što je na 95 odsto rezultata iz uporednog perioda 2019. godine”, kazala je Vujović.

Sa dobrom posjećenošću mogu se pohvaliti i u Nacionalnim parkovima Crne Gore, koje je od početka godine zaključno sa 13. avgustom obišlo preko 420 hiljada posjetilaca, što je 45 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine i oko 25 odsto više u odnosu na 2019.

Kada je riječ o strukturi gostiju, tokom prvih šest mjeseci zabilježen je najveći broj turista sa tržišta Rusije, Srbije, Njemačke, Bosne i Hercegovine (BIH), Francuske, Turske i Velike Britanije. Takođe, bilježi se značajan rast broja gostiju i sa novih emitivnih tržišta.

“Kod tržišta Skandinavije bilježimo najveći rast broja turista u odnosu na prethodnu godinu. Tako sa tržišta Danske bilježimo šest odsto više turista, gotovo pet odsto više turista iz Finske, tri puta više iz Švedske, 2,4 puta više iz Norveške. Osim toga, zahvaljujući avio liniji Air Baltic-a na relaciji Riga – Tivat, bilježimo značajan rast broja turista iz baltičkih zemalja”, rekla je Vujović.

Prema njenim riječima, zabilježen je rast od 67 odsto u dolascima turista iz Estonije, rast od 60 odsto u dolascima turista iz Letonije, dok je zabilježeno 2,4 puta više turista iz Litvanije.
Kako bi se ovakvi pozitivni rezultati nastavili i u narednom periodu, te kako bi Crna Gora nastavila da bilježi sjajnu posjećenost i van turističke sezone, NTO vrijedno radi na promiciji destinacije kod šire publike. Fokus će biti stavljen na digitalnoj prisutnosti i ciljanim marketinškim kampanjama usmjerenim ka važnim tržištima.

Tagovi: Cr na Gora, turizam, crnogorski turizaM, Milena Vujović
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE