GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto

U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 16:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. za sedam posto te one sada iznose 21.213 hektara.

Tome su, kako navode, doprinijeli programi Ministarstva poljoprivrede, u najvećoj mjeri oko 416 milijuna kuna vrijedan Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., tzv. vinska omotnica.

U ARKOD-u, evidenciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, upisano je 18.126 hektara pod vinovom lozom, a riječ je o površinama koje su u obuhvatu potpore i profesionalne proizvodnje vina.

Razlika u navedenim podacima odnosi se na ostale površine vinograda koje postoje, površine hobista i drugih, ali koje značajno doprinose proizvodnji vina u RH, objašnjavaju iz Ministarstva.

Napominju i kako je između ostalih mjera u okviru vinske omotnice, kroz mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda odobreno je gotovo 90 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 56 milijuna kuna te iskrčeno i restrukturirano 289 od planiranih 435 hektara vinograda.

Istovremeno, kroz mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina odobreno je više od 298 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 127 milijuna kuna, a sredstva su doprinijela modernizaciji proizvodnje vina i novim ulaganjima u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta.

Kada je riječ o poteškoćama u sektoru vina uzrokovanim koronakrizom, osim povećanja intenziteta potpora u vinskoj omotnici, uvedene su i dvije krizne covid mjere u 2020. i 2021., koje je tijekom hrvatskog predsjedanja odobrila Europska komisija i koju su koristili brojni hrvatski vinari, kaže se u priopćenju.

Provedba kriznih mjera destilacije i skladištenja vina pomogla je stabilizaciji tržišta u uvjetima drastičnog pada prodaje vina zbog zatvaranja uslijed covid krize te je u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo samo u 2020. uloženo oko 76 milijuna kuna, ističu iz Ministarstva.

Navode i kako su se u dvije godine putem mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima oslobodili kapaciteti za novu berbu grožđa te je destilirano 8,3 milijuna litara vina, za što je isplaćeno 59 milijuna kuna.

Potpora za krizno skladištenje vina omogućila je skladištenje gotovo pet milijuna litara vina, čime se uravnotežila ponuda i potražnja tijekom trajanja krize, te je isplaćeno 14,4 milijuna kuna.

Dodatno, u svrhu podizanja konkurentnosti sektora vinarstva, putem operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planira se zasaditi 170 hektara novih vinograda, a vinarima je na raspolaganju 70 milijuna kuna.

Također, kako bi se iskoristio potencijal za šire predstavljanje hrvatskih vina uspostavljene su i priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara te je Vlada prošle godine donijela Program sufinanciranja njihovog rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna, podsjećaju iz Ministarstva.

Tagovi: vnova loza, hrvatski vinari
PROČITAJ I OVO
Žgomba: Otkazivanja letova ogroman su problem usred sezone
UPOZORENJE
Žgomba: Otkazivanja letova ogroman su problem usred sezone
ZAGREB - "Na žalost, svjedoci smo da se uslijed poznatih problema krše svi mogući protokoli i standardi."
U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice
PŠENICA
U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice
OSIJEK - Iako će se proljetno sušno razdoblje odraziti na prinose pšenice i ječma, zbog povećanih sjetvenih površina očekuje se da će ovogodišnja žetva pšenice biti na razini prošlogodišnje, s oko milijun tona pšenice, što znači da će je biti i za izvoz, izvijestili su u utorak u osječkoj županijskoj gospodarskoj komori.
ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete
OBVEZNICE
ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete
SINTRA - Europska središnja banka mogla bi kupovinom obveznica zaduženih članica eurozone, uz uvjete, smanjiti razlike u troškovima zaduživanja i potom vjerojatno izvlačiti novac iz sustava kako bi kontrolirala inflaciju, izjavila su dva izvora.
Zagrebačka burza: Indeksi različitih smjerova, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi različitih smjerova, promet slab
ZAGREB - Nakon jučerašnjeg znatnog rasta, Crobex indeksi Zagrebačke burze u utorak nisu bilježili većih promjena, a i promet je bio mršav, što ukazuje da investitorima nedostaje smjernica.
G7 lansirao financijsko obećanje radi suzbijanja prehrambene krize
OBEĆANJA
G7 lansirao financijsko obećanje radi suzbijanja prehrambene krize
ELMAU - Skupina bogatih država G7 završit će svoj trodnevni samit u bavarskim Alpama u utorak tako da će se obvezati na velika financijska izdvajanja radi suzbijanja prehrambene krize, izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, piše njemačka agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE