GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U morskim lukama najmanje ljetnih putnika u posljednjih deset godina

U morskim lukama najmanje ljetnih putnika u posljednjih deset godina
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2020 / 10:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Od 16,1 milijun putnika u hrvatskim morskim lukama u devet mjeseci ove godine, 10,6 milijuna putovala je samo u trećem tromjesečju, što je 44 posto manje nego u istom tromjesečju 2019., ali i najmanje u tom tromjesečju u zadnjih deset godina, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

"Okolnosti koje je prouzročilo širenje bolesti covid-19 izravno su utjecale na pad prometa putnika i vozila u unutarnjemu i međunarodnom prometu u hrvatskim morskim lukama", navode iz DZS-a uz statistiku o prometu u morskim lukama.

Brojka od 16,1 milijun putnika koji su kroz morske luke prošli (ukrcali se i iskrcali) u devet mjeseci ove godine manja je u odnosu na iste mjesece prošle godine, za 48 posto.

Za 34,7 posto, na 194,2 tisuće pao je i broj brodova koji su prispjeli u luke u devet mjeseci ove godine, ali je zato robe bilo za 1,4 posto više ili oko 15,5 milijuna tona.

Ljeto s većim prometom robe

Nešto veći porast prometa robe od 7,5 posto zabilježen je u morskim lukama samo u trećem tromjesečju ove godine sa 5,5 milijuna tona, a takav rast iz DZS-a objašnjavaju porastom prometa tekućeg tereta za 15,1 posto te porastom suhe rasute robe za 11 posto u odnosu na lanjsko treće tromjesečje. S druge strane, za promet robe u kontejnerima navode da je pao za 9,7 posto.

Vezano za promet robe u morskim lukama, iz DZS-a izdvajaju luke Omišalj, Bakar i Split, koje su među pet luka koje ostvaruju više od 90 posto od ukupnog prometa robe u morskim lukama, u trećem tromjesečju ostvarile porast tog prometa.

U Omišlju je tako bilo 29,6 posto više prometa robe nego u lanjskom trećem tromjesečju, u Bakru gotovo 20 posto više, a u Splitu 10,4 posto više.

Manje brodova, putnika i putničkih vozila

Osim 44 postotnog pada broja putnika, treće tromjesečje tj. ljetni mjeseci, koji inače donose najveći godišnji promet, ove su godine bili slabiji i po broju brodova u tim lukama, kojih je prispjelo 99,5 tisuća ili 33 posto manje nego u trećem tromjesečju 2019.

Pad morske luke od 25,2 posto na razini trećeg tromjesečja imaju i sa ukrcanih tj. iskrcanih 2,3 milijuna putničkih vozila na brodove, a još veći od 74,2 posto sa 'samo' oko 5,5 tisuća autobusa na brodovima.

Među svim lučkim kapetanijama, najviše je putničkih vozila, ili 616,4 tisuće ukrcano/iskrcano u sklopu Lučke kapetanije Split, za koju je to pad od 22 posto u odnosu na treće tromjesečje 2019., a iza nje su po tome lučke kapetanije Rijeka, Zadar, Senj, Dubrovnik, Pula, Ploče i Šibenik.

Prema pojedinim lukama na hrvatskom Jadranu najviše je putnika ovog ljeta imala morska luka Split, nešto malo više od 1,3 milijuna, ali je to i 50 posto manje nego u ljetu 2019., dok je na drugom mjestu morska luka Zadar sa puno manje putnika nego splitska, 720,3 tisuće, ali i manjim padom, od 35,2 posto.

U prvih deset morskih luka po prometu putnika su još Jablanac, Korčula, Preko, Supetar, Cres, Krk, Dubrovnik i Rab, pri čemu sve imaju pad broja putnika, a najveći među njima, od 72,5 posto luka Dubrovnik. I ostale luke su ovog ljeta bile u padu s brojem putnika.

Tagovi: Luka Split, Luka Zadar, Gaženica, Luka Rijeka, Luka Dubrovnik, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE