GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice

U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Iako će se proljetno sušno razdoblje odraziti na prinose pšenice i ječma, zbog povećanih sjetvenih površina očekuje se da će ovogodišnja žetva pšenice biti na razini prošlogodišnje, s oko milijun tona pšenice, što znači da će je biti i za izvoz, izvijestili su u utorak u osječkoj županijskoj gospodarskoj komori.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je na konferenciji za novinare kako je žetva završila na oko 60 posto površina zasijanih ječmom, s prinosima koji se kreću od četiri do 7,5 tona po hektaru.

Ističe kako je žetva pšenice započela u nekim dijelovima istoka Hrvatske, da se zbog sušnog razdoblja očekuje 10 do 20 posto manji prinos, ali se zbog više sjetvenih površina, koje su prošle godine povećane na 160 tisuća hektara, i ove godine očekuje urod od oko milijun tona pšenice.

Naše potrebe su na razini od 400 do 450 tisuća tona, pa ćemo imati i za izvoz.

Hrvatska je po pitanju žitarica i uljarica samodostatna, a određene poremećaje na tržištu izazivaju ratne okolnosti u Ukrajini te poremećaji u cijeni energenata, rekao je Majdak.

Iako su u proljeće ove godine neke zemlje u okruženju zabranile izvoz žitarica Majdak smatra kako je tržište EU još uvijek stabilno, a vjeruje da će ukupni prinosi iz ovogodišnje žetve i predstojeće jesenske berbe biti takvi da neće dovesti do nestabilnosti na hrvatskom tržištu

Izvršni direktor kooperacije i trgovanja "Žito grupe" Relja Kovačić navodi kako je tvrtka počela sa žetvom pšenice, prinosi se kreću od pet do osam tona po hektaru, a pšenica prve i druge klase čini oko 45 posto dosadašnjih količina.

Izvijestio je kako je tvrtka prije žetve ječam otkupljivala po dvije kune, cijena uljane repice objavljena je jučer i iznosi 4,70 kuna za standardnu kvalitetu, dok će otkupnu cijenu pšenice objaviti do kraja ovoga tjedna.

Otkupne cijene formiraju svjetske i europske burze u okruženju. Živimo u uvjetima gdje postoje mogućnosti dnevnih promjena cijena, tako će se i naše objave mijenjati, pa se nekada cijena može mijenjati i dva puta dnevno, dodao je Kovačić.

Voditelj sektora kooperacije tvrtke "Granolio" Ivan Pirić ističe kako je situacija na tržištu takva da nema potražnje niti kupovine, jer kupci očekuju značajan pad cijena, ali nitko ne zna kada će se to točno dogoditi.

U tim uvjetima, mi kao proizvođač brašna namjeravamo otkupiti kompletnu količinu iz naše kooperacije, ali izvan toga eventualno onoliko koliko nam je potrebno za iduća dva do tri mjeseca proizvodnje. Situacija na globalnoj razini je potpuno nepredvidva i bez presedana u novijoj povijesti, istaknuo je Pirić.

Tagovi: pšenica, ječam, poljoprivreda, Tugomir Majdak
PROČITAJ I OVO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
NELOGIČNO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
ANKARA - Centralna banka Turske je snizila kamatnu stopu, usprkos tome što inflacija u ovoj državi iznosi čak 80 posto.
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
DOKUP
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
ZAGREB - Zagrebačka burza stekla je dodatnih 5,23 posto udjela u Makedonskoj burzi, čime je svoj vlasnički udio u ovoj burzi povećala na 29,98 posto.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TOKYO – Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer zbog visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa ulagači nisu skloni riziku, pa su burzovni indeksi na putu gubitaka u ovom tjednu.
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
KRUZERI
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
ZAGREB - U prvoj polovini godine na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je 58 stranih brodova, koji su obavili 240 kružnih putovanja, na kojima je bilo 189 tisuća putnika, znatno više nego u istom razdoblju lani, podaci su DZS-a.
Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno
BLAGI RAST
Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno

NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora, a trgovalo se oprezno na što ukazuje najmanji dnevni obujam trgovanja u ovoj godini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE