GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto

U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izradilo je u suradnji sa Svjetskom bankom Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji ima u cilju povećanje proizvodnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene, jačanje konkurentnosti sektora, obnovu ruralnog i obalnog gospodarstva te unaprjeđenje uvjeta života na obalnom području, uz snažno poticanje inovacija.

Kroz veliku analizu sektora Svjetske banke, utvrđeno je da se tijekom posljednjih 25 godina proizvodnja u marikulturi povećala 20 puta kombinacijom povećanja broja uzgajališta i povećanja produktivnosti, dok je razina proizvodnje slatkovodne akvakulture značajno manja. Vrste proizvedene na morskim uzgajalištima, uključujući komarču, lubina, kamenice i dagnje, su dobro prihvaćene na domaćem tržištu, međutim, potrebno je napraviti prodor na tržište restorana i hotela, za što je potrebno osigurati predvidljive količine i postojanost u kvaliteti, a prostora za povećanje proizvodnje ima i tuna. Upravo će unaprjeđenje znanja i inovacije u budućnosti biti presudni za poboljšanje učinkovitosti.

„Provođenjem definiranih mjera i intervencija u sljedećih deset godina očekuje se povećanje ukupne godišnje količine proizvodnje za 30 posto, ukupne godišnje vrijednosti proizvodnje za 20 posto te dodane vrijednosti u količini prerade za 35 posto. Također, očekivan je rast broja radnih mjesta u akvakulturi i preradi za 15 posto“, navodi ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede kroz konkretne mjere, jasno prikazane u Nacionalnom planu, a nastale iz rezultata navedene analize i dijaloga sa sektorom, planira povećati dodanu vrijednost u količini prerade za 35 posto te povećati prosječnu godišnju potrošnju proizvoda akvakulture po stanovniku za 50 posto. Prema posljednjim podacima potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u RH iznosi oko 20 kilograma po glavi stanovnika te bilježi rast od čak 10 posto u samo jednoj godini.

U posljednjim danima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije osigurana su sredstva u vrijednosti od 180 milijuna kuna pomoći ribarima, u cilju ublažavanje posljedica pandemije COVID-19. Za provedbu mjera privremene obustave ribolovnih aktivnosti u segmentima koćarskog i plivaričarskog ribolova osigurano je 80 milijuna kuna, a do sada su je koristila 302 ribara. Također, za kompenzaciju uzgajivačima u akvakulturi te riboprerađivačima radi smanjenja vrijednosti prodaje i/ili smanjenja radnog kapitala te zbog povećanja operativnih troškova do kojih je došlo uslijed izbijanja bolesti COVID-19 na raspolaganju je 100 milijuna kuna. Osigurano je i 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture za osiguravanje likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta, od čega su već isplaćena 22 milijuna kuna.

Tagovi: akvakultura, riba, ribarstvo, Nacionalni plan razvoja akvakulture, Svjetska banka, potrošnja ribe, Marija Vučković
PROČITAJ I OVO
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE