GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina želi diplomatsko rješenje s Poljskom i Slovačkom oko žitarica

Ukrajina želi diplomatsko rješenje s Poljskom i Slovačkom oko žitarica
DIPLOMACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 18:59
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ukrajina je u četvrtak pristala na uvođenje dozvola za izvoz žitarica u Slovačku i zauzela se za dogovor s Poljskom kako bi ukinula ograničenja svojih susjeda na žitarice koje je bila prisiljena slati kopnom od ruske invazije prošle godine.

Slovačka, Poljska i Mađarska prošli tjedan su uvele nacionalna ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon što je Europska komisija odlučila ne produljiti zabranu uvoza u te zemlje i članice bloka Bugarsku i Rumunjsku.

Zemlje su tvrdile da se jeftina ukrajinska poljoprivredna roba namijenjena uglavnom tranzitu dalje na zapad i u luke prodaje lokalno, čime se šteti njihovim poljoprivrednicima.

EU, koja je zabranu uvela u svibnju, pustila je da istekne rok u petak nakon što je Ukrajina obećala pooštriti kontrole.

Tijekom većeg dijela prošle godine oko 60 posto žitarica iz Ukrajine, jednog od najvećih svjetskih izvoznika, prošlo je kroz pet istočnih zemalja EU-a.

Spor je eskalirao kada je Ukrajina, koja se okrenula kopnenim rutama prema zapadu nakon de facto ruske blokade svojih crnomorskih luka, podnijela tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog zabrana i zaprijetila uzvratnim ograničenjima uvoza.

Slovačko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da se s Ukrajinom dogovorilo o uspostavi sustava licenciranja za trgovinu žitaricama, koji bi, kada se uspostavi, omogućio ukidanje zabrane uvoza četiriju kategorija ukrajinskih proizvoda u Slovačku.

Ukrajina je pristala odustati od tužbe WTO-u, priopćilo je slovačko ministarstvo.

Ukrajina je rekla da se njezin ministar poljoprivrede, u telefonskom razgovoru sa svojim poljskim kolegom, složio da će pronaći rješenje za spor oko žitarica u interesu obiju zemalja.

- Ne postoji osoba u Ukrajini koja bi bila zainteresirana za stvaranje bilo kakvih problema poljskim poljoprivrednicima, rekao je ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasil Zvarich za poljsku državnu novinsku agenciju PAP, dodajući da misli da bi se mogao postići dogovor o pitanju žitarica.

Ukrajina je prošli mjesec najavila humanitarni koridor za oslobađanje brodova zaglavljenih u njezinim lukama koji plove prema afričkim i azijskim tržištima.

Koridor, koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora, ima cilj zaobići de facto rusku blokadu nakon što je Moskva ovog ljeta napustila sporazum koji joj je jamčio izvoz tijekom rata.

Prvi brod natovaren žitaricama iz Ukrajine koji je uplovio u Crno more i isplovio odatle koristeći privremeni koridor stigao je u četvrtak u Bosporski tjesnac.

Tagovi: uKRAJINA, ŽITO, PŠENICA, Poljska, Slovačka
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE