GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina generičkih lijekova proizvodi se u Aziji

Većina generičkih lijekova proizvodi se u Aziji
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 09:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dvije trećine aktivnih sastojaka potrebnih za proizvodnju generičkih lijekova proizvodi se u Aziji, pokazala je studija, potvrdivši ovisnost Europe o uvozu lijekova.

Na početku pandemije koronavirusa europske vlade uznemirila je privremena indijska zabrana izvoza određenih proizvoda važnih za liječenje oboljelih. Indija spada među vodeće svjetske proizvođače sastojaka za lijekove pa je njezin potez potaknuo bojazni od prekida u opskrbnim lancima i od nestašice lijekova.

Iako su ti strahovi uglavnom bili neutemeljeni, ministri zdravstva članica Europske unije obećali su pojačati domaću proizvodnju lijekova kako bi osigurali zaštitu od mogućih uskih grla u budućnosti.

U analizi globalne proizvodnje 565 aktivnih farmaceutskih sastojaka (API) njemačko udruženje generičkih proizvođača Pro Generika utvrdilo je da je 63 posto certifikata kvalitete, koji omogućuju upotrebu API-ja u medicinskim proizvodima, izdano u Aziji.

U 2000. godini Azija ih je izdala 31 posto.

Više od 80 posto azijskih certifikata drže proizvođači u Indiji i Kini gdje je većina njih koncentrirana u nekoliko država i pokrajina, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo i da više od polovine aktivnih sastojaka proizvodi šačica proizvođača u cijelom svijetu.

Povratak proizvodnje u Europu nerealan?

Samo 31 posto certifikata za aktivne sastojke izdano je u Europi, u odnosu na 59 posto u 2000. godini. Proizvođači su uglavnom stacionirani u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj i fokusiraju se na sastojke s malim obujmom prodaje, čija je proizvodnja vrlo kompleksna.

Potaknuta pandemijom, Francuska je u lipnju najavila plan jačanja domaće proizvodnje lijekova, a predsjednik Emmanuel Macron obećao je 200 milijuna eura pomoći za domaća istraživanja i proizvodnju lijekova.

Austrija također ulaže u povećanje proizvodnje u pogonu za proizvodnju antibiotika u Tirolu čiji je vlasnik švicarski Novartis Sandoz.

U protekla dva desetljeća proizvodnja se iz Europe preselila u Aziju zbog cjenovnih pritisaka i nižih regulatornih standarda, objašnjavaju u Pro Generici.

Čelnici kompanija upozoravaju da je vraćanje proizvodnje složen proces, zbog viših troškova radne snage i strožih ekoloških standarda koji onemogućuju cjenovno nadmetanje s azijskim dobavljačima.

Nestašica lijekova na početku pandemije bila je minimalna a vraćenje velikih dijelova proizvodnog lanca u Europu "nije realno", tvrdi izvršni direktor Mercka KgaA-e Stefan Oschmann.

Umjesto geografske blizine, u Novartisu su odlučili povećati broj dobavljača ključnih sastojaka, na minimalno dva, kako bi imali rezervno rješenje u slučaju uskih grla.

Takav je model "naš jasni fokus, nasuprot zamisli o vraćanju većeg dijela proizvodnje, što je po mom mišljenju prva reakcija zdravstvenih vlasti u brojnim zemljama", kazala je na internetskom skupu u organizaciji Financial Timesa čelnica švicarske kompanije Maria Soler Nunez.

Tagovi: generički lijekovi, Merck, Novartis, Maria Soler Nunez, Sandoz
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE