GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina generičkih lijekova proizvodi se u Aziji

Većina generičkih lijekova proizvodi se u Aziji
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 09:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dvije trećine aktivnih sastojaka potrebnih za proizvodnju generičkih lijekova proizvodi se u Aziji, pokazala je studija, potvrdivši ovisnost Europe o uvozu lijekova.

Na početku pandemije koronavirusa europske vlade uznemirila je privremena indijska zabrana izvoza određenih proizvoda važnih za liječenje oboljelih. Indija spada među vodeće svjetske proizvođače sastojaka za lijekove pa je njezin potez potaknuo bojazni od prekida u opskrbnim lancima i od nestašice lijekova.

Iako su ti strahovi uglavnom bili neutemeljeni, ministri zdravstva članica Europske unije obećali su pojačati domaću proizvodnju lijekova kako bi osigurali zaštitu od mogućih uskih grla u budućnosti.

U analizi globalne proizvodnje 565 aktivnih farmaceutskih sastojaka (API) njemačko udruženje generičkih proizvođača Pro Generika utvrdilo je da je 63 posto certifikata kvalitete, koji omogućuju upotrebu API-ja u medicinskim proizvodima, izdano u Aziji.

U 2000. godini Azija ih je izdala 31 posto.

Više od 80 posto azijskih certifikata drže proizvođači u Indiji i Kini gdje je većina njih koncentrirana u nekoliko država i pokrajina, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo i da više od polovine aktivnih sastojaka proizvodi šačica proizvođača u cijelom svijetu.

Povratak proizvodnje u Europu nerealan?

Samo 31 posto certifikata za aktivne sastojke izdano je u Europi, u odnosu na 59 posto u 2000. godini. Proizvođači su uglavnom stacionirani u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj i fokusiraju se na sastojke s malim obujmom prodaje, čija je proizvodnja vrlo kompleksna.

Potaknuta pandemijom, Francuska je u lipnju najavila plan jačanja domaće proizvodnje lijekova, a predsjednik Emmanuel Macron obećao je 200 milijuna eura pomoći za domaća istraživanja i proizvodnju lijekova.

Austrija također ulaže u povećanje proizvodnje u pogonu za proizvodnju antibiotika u Tirolu čiji je vlasnik švicarski Novartis Sandoz.

U protekla dva desetljeća proizvodnja se iz Europe preselila u Aziju zbog cjenovnih pritisaka i nižih regulatornih standarda, objašnjavaju u Pro Generici.

Čelnici kompanija upozoravaju da je vraćanje proizvodnje složen proces, zbog viših troškova radne snage i strožih ekoloških standarda koji onemogućuju cjenovno nadmetanje s azijskim dobavljačima.

Nestašica lijekova na početku pandemije bila je minimalna a vraćenje velikih dijelova proizvodnog lanca u Europu "nije realno", tvrdi izvršni direktor Mercka KgaA-e Stefan Oschmann.

Umjesto geografske blizine, u Novartisu su odlučili povećati broj dobavljača ključnih sastojaka, na minimalno dva, kako bi imali rezervno rješenje u slučaju uskih grla.

Takav je model "naš jasni fokus, nasuprot zamisli o vraćanju većeg dijela proizvodnje, što je po mom mišljenju prva reakcija zdravstvenih vlasti u brojnim zemljama", kazala je na internetskom skupu u organizaciji Financial Timesa čelnica švicarske kompanije Maria Soler Nunez.

Tagovi: generički lijekovi, Merck, Novartis, Maria Soler Nunez, Sandoz
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE