GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vozarine naglo skočile nakon napada u Jemenu

Vozarine naglo skočile nakon napada u Jemenu
BRODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2024 / 18:31
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene kontejnerskog prijevoza na ključnim globalnim prometnim pravcima skočile su ovaj tjedan, a najnoviji američko-britanski napadi u Jemenu potaknuli su strahovanja prijevoznika od dugotrajnih poremećaja u tranzitu kroz Crveno more, rekli su u petak čelnici u sektoru.

SAD i Britanija izveli su u noći na petak desetke napada na mete u Jemenu u odgovoru na napade jemenskih Huta, koji se nazivaju Ansar Allah, na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim snagama u Pojasu Gaze.

Eskalacija oružanih sukoba podigla je cijene vozarina, a logističke tvrtke u strahu od rizika preusmjeravaju brodove na dulju rutu oko Rta dobre nade.

U takvim je uvjetima referentni šangajski indeks kontejnerskog prijevoza tereta u petak porastao više od 16 posto u odnosu na kraj prošlog tjedna, na 2.206 bodova.

Vozarine na ruti od Šangaja do Europe porasle su u petak za 8,1 posto u odnosu na tjedan ranije, na 3.103 dolara po standardnoj kontejnerskoj jedinici za teret (TEU), koja odgovara kontejneru od 20 stopa. Jedna stopa jednaka je 0,3048 metara.

Poskočile su i vozarine na ruti za zapadnu američku obalu, za 43,2 posto u odnosu na prošli tjedan, na 3.974 dolara po američkoj mjernoj jedinici za kontejner veličine 40 stopa (FEU), objavila je u petak vodeća brokerska tvrtka za brodove Clarksons.

"Što dulje kriza bude trajala, to će više poremećaja izazivati u prekooceanskom prijevozu tereta diljem svijeta pa će troškovi i dalje rasti", upozorio je u petak Peter Sand, glavni analitičar teretne platforme Xeneta.

Od mogućeg kraja krize dijele nas mjeseci, a ne tjedni ili dani, smatra, aludirajući na eskalaciju sukoba.

Tagovi: BRODARI, VOZARINE
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE