GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost bitcoina skače, tržišna kapitalizacija ponovo na 1 trilijun dolara

Vrijednost bitcoina skače, tržišna kapitalizacija ponovo na 1 trilijun dolara
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 16:08
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu porastao na još jednu najvišu razinu u više od dvije godine, vrativši svoju tržišnu kapitalizaciju na više od 1 trilijun dolara jer je sve veći uspjeh američkih spot bitcoin ETF-ova učinio raspoloženje ulagača pozitivnijim.

Vodeća kriptovaluta zadnji je put bila viša za 5% na 51.929,89 USD, prema Coin Metricsu. Ranije ujutro porastao je na 52 079,00 dolara, najvišu razinu od prosinca 2021. Njegova tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost svih bitcoina u optjecaju, porasla je iznad 1 trilijuna dolara po prvi put od kraja 2021., prema podacima CoinMarketCap.

Ether se posljednji put trgovao 5% više na 2758,65 USD, nakon što je ranije dosegao najvišu vrijednost u svibnju 2022.

Bitcoin je ojačao 157% u 2023. godini, kao iščekivanje izgrađeno za odobrenje Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a za fondove kojima se trguje na burzi bitcoina – ili ETF-ove – što je konačno došlo u siječnju ove godine.

Cijena bitcoina pala je nakon odobrenja ETF-a. Novi porast počeo je krajem siječnja, dok ulagači sada gledaju prema "prepolovljavanju" - događaju koji ograničava ponudu zapisan u kodu bitcoina koji se događa svake četiri godine i zakazan je za travanj.

Kada dođe do prepolovljenja, nagrade koje se daju rudarima bitcoina prepolovljuju se, što smanjuje količinu kriptovalute na tržištu. Povijesno gledano, prepolovljavanje je prethodilo rekordnim cijenama bitcoina.

Aktualni rekord bitcoina je nešto ispod 69 000 dolara ostvaren u studenom 2021.

Čini se da je posljednja dionica uspona djelomično potaknuta velikom potražnjom za ETF-ovima. Novoizdani spot bitcoin ETF-ovi prošlog su tjedna zabilježili neto priljeve od 1,1 milijardu dolara.

ETF-ovi su proizvod koji prati kretanje cijene druge imovine, u ovom slučaju dopuštajući ulagačima da igraju kretanje cijena bitcoina bez posjedovanja temeljne kriptovalute. Međutim, izdavatelji ETF-a morat će kupovati i prodavati bitcoine kako bi podržali derivat.

Druge kriptovalute također su zabilježile rast cijena. Ether, novčić povezan s Ethereumom, dosegnuo je 2759,87 USD u srijedu, prema podacima CoinDeska - što je najviša razina od svibnja 2022. Ulagači se nadaju da bi SEC ove godine mogao odobriti i prvi ether ETF.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, tržište kriptovaluta, ether, etf
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE