GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobra turistička posezona potvrđena i u studenome

Vrlo dobra turistička posezona potvrđena i u studenome
POSEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 16:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema prvim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u studenome ostvareno više od 375 tisuća dolazaka i 941 tisuća noćenja, što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja rast od 13 posto u dolascima i jedan posto u noćenjima, priopćili su iz Hrvatske turističke zajednice.

Sustav eVisitor sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew),

Gledano po županijama, tijekom studenoga najviše je noćenja ostvareno u Istri (150.000), na Kvarneru (148.000) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (129.000), dok je, gledano prema destinacijama, najviše noćenja u studenome ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Opatiji te Zadru.

U studenome su najviše noćenja ostvarili domaći gosti (314.000), potom gosti iz Slovenije (87.000), Njemačke (64.000), Austrije (63.000) i BiH (56.000). Prema vrsti smještaja u jedanaestom je mjesecu ove godine najviše noćenja ostvareno u hotelima (532.000) te objektima u domaćinstvu (190.000).

Nadalje, prema podacima sustava eVisitor, od siječnja do kraja studenoga u Hrvatskoj je ukupno ostvareno 20,2 milijuna dolazaka i 106,8 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od devet posto u dolascima i tri posto u noćenjima, dok je u odnosu na 2019. godinu rezultat izjednačen.

Najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvarili su gosti s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac smatra kako će Hrvatska uspješno završiti aktualnu turističku godinu.

- Paralelno s uspješnim dovršetkom ove turističke godine već je realizirano i niz pripremnih aktivnosti za sljedeću, od sudjelovanja na sajmovima do predstavljanja na nizu tržišta te vjerujem kako ćemo i u 2024. ući s još snažnijim pozitivnim trendom razvoja našeg turizma tijekom cijele godine, istaknula je Brnjac, dok direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe da je hrvatski turistički sektor uspješno zadržao trend rasta prometa i tijekom studenog, te da je u pozitivnom ozračju ušao u posljednji mjesec u godini.

- U našoj su zemlji u tijeku atraktivni i zanimljivi adventski programi pa tijekom prosinca očekujemo pojačani turistički promet i brojne domaće i inozemne goste, posebice one s nama najbližih tržišta kao što su Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Njemačka i druge. Naš je cilj da tijekom prosinca dodatno učvrstimo turistički rezultat Hrvatske, kako u smislu turističkog prometa, tako i u smislu prihoda koji će biti rekordni, naglasio je Staničić, dodavši kako je na emitivnim tržištima upravo krenula promotivna kampanja za poticanje bukinga i novih rezervacija za 2024.

Tagovi: posezona, turizam, dubrovnik, noćenja
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE