GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Ne postoji naredba o 50.000 svinja, ali to je najbliže istini

Vučković: Ne postoji naredba o 50.000 svinja, ali to je najbliže istini
SVINJSKA KUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2023 / 07:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - O gorućim problemima zbog afričke svinjske kuge za Dnevnik Nove TV govorila je ministrica Marija Vučković

Nakon pojave afričke svinjske kuge u mjestu Kupina čeka se rješenje o proširenju zone ograničenja i za Brodsko-posavsku županiju. Istodobno, traži se način kako do 20. studenog usmrtiti sve svinje u zonama ograničenja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Procjenjuje se da je riječ o ukupno 50.000 svinja, a broj se može smanjiti samo prelaskom u višu kategoriju.

Ultimatum iz Europske komisije: Imate mjesec dana za zaklati 50 tisuća svinja

Na pitanje postoji li naredba EU-a da u manje od mjesec dana treba zaklati 50 tisuća svinja, ministrica odgovara: „Ma ne, Europska unija radi po uredbama, provjerava što rade nadzorna i kontrolna tijela, a mi s njima razgovaramo i pregovaramo. Također timovi EU-a provjeravaju, jer afrička svinjska kuga ne poznaje granice, na koji se način provode mjere. Mi smo dostavili izvješća i planove, dostavit ćemo ih opet u ovom tjednu. U ovom trenutku postoji naredba koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede koje govori do kojeg se trenutka moraju razriješiti gospodarstva koja ne poštuju u dovoljnoj mjeri uvjete sigurnosti s obzirom na širenje afričke svinjske kuge“, otkrila je ministrica.

Dodatno objašnjava: „Hrvatska je naredba, a dodatno ćemo o tome izvijestiti EK. U javnosti se spominje da je to oko 50.000 svinja, pretpostavljam jer je to najbliže istini. Riječ je o broju svinja koje se nalaze u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji. U objektima su koji nemaju dovoljnu razinu sigurnosti. Mi mislimo da je danas broj tih svinja nešto niži. U Brodsko-posavskoj županiji situacija je jako dobra, gotovo sve se svinje drže u objektima kategorije 3 i 4", kazala je.

Na pitanje ima li dovoljno klaonica, kaže da klaonica ima dovoljno.

„Odobren je velik broj klaonica, ali one zasad ne sudjeluju sve u procesu. Klaonica prerađivača je 20-ak. Realno je dosad u odvoženju na klanje radi prerade sudjelovalo sedam ili osam klaonica, tri u značajnijoj mjeri, a u prisilnom klanju dosad su sudjelovale tri male klaonice. Imamo neke naznake da će se uključiti i druge“, rekla je.

Na pitanje hoće li se stići uništiti zadani broj svinja, kaže: „Kapaciteti u državi da se ispoštuje naredba postoje i mi ćemo učiniti sve da se ono što smo propisali i ostvari“, kazala je. Objasnila je i da neće sve svinje ići na prisilno klanje. „Zdrave svinje bez kliničke slike mogu ići u zonama ograničenja na klanje radi prerade i tu se klaonice uopće ne plaćaju. Ove druge, za njih je cijena 12 eura, kako smo propisali.“

Mnogi se žale da nisu obeštećeni, a ministrica kaže da još nije prošao rok od mjesec dana. „560 subjekata je obeštećeno. Dosad smo eutanazirali svinja sa 1600 objekata. Svi će biti vrlo brzo isplaćeni. Rješavamo žurno“, obećava.

Moguće je da će cijene svinjetine biti veće od cijena janjetine, no ministrica kaže da se cijene ne mijenjaju znatno drukčije od prosječnih cijena u EU-u.

Tagovi: afrička svinjska kuga, svinje
PROČITAJ I OVO
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE