GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Razgovaramo o daljnjim koracima i mjerama pomoći svinjogojcima

Vučković: Razgovaramo o daljnjim koracima i mjerama pomoći svinjogojcima
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Svinjogojcima kojima su zbog afričke svinjske kuge usmrćene svinje ili su imali gubitak dijela prihoda dosad je isplaćeno 17,1 milijun eura odštete, isplate idu i dalje, a paralelno se radi na obnovi i revitalizaciji svinjogojskih farmi, poručila je u petak u Vinkovcima ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U izjavi novinarima nakon koordinacije župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića s gradonačelnicima i načelnicima vukovarsko-srijemskih gradova i općina kojoj je nazočila, ministrica Vučković kazala je kako se s mjerama nastavlja i dalje, a danas ili u ponedjeljak bi trebala krenuti isplata mikro, malih i srednjih svinjogojaca.

- Sada naravno razgovaramo o daljnjim koracima, situaciji na tržištu te obnovi i revitalizaciji, kako smo i planirali. S Veterinarskim fakultetom u Zagrebu smo započeli projekt izrade idejnih riješenja za tipske farme, koji podrazumijeva izgradnju tradicijskih farmi određenih kapaciteta, uz poštivanje svih biosigurnosnih uvjeta, kazala je Vučković.

Na pitanje novinara, misli li da i hrvatski poljoprivrednici imaju razloga za prosvjede, poput poljoprivrednika diljem Europe, odgovorila je kako hrvatski poljoprivrednici imaju pravo na prosvjede, ali i da nemaju razloga za njih.

- Ministrstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada provode niz redovitih, ali i dodatnih mjera za hrvatske poljoprivrednike. Učinjena je dodatna preraspodjela na male poljoprivrednike, čime se povećala i pravednost plaćanja. Reagiramo u svim krizama, ustvrdila je Vučković, dodajući kako nije lako mijenjati strukturu poljoprivrede, kao niti politiku potpora i raspodjele zemljišta, ali država to radi zbog veće pravednosti investicija i bolje povezanosti proizvodnih lanaca.

Dotaknuvši se problema oko izvoza žitarica iz Ukrajine, za koji mnoge europske zemlje kažu da remeti stanje na lokalnim tržištima, kazala je kako je više puta istaknula da posljedice takvog stanja trpe i zemlje koje poput Hrvatske izvoze žitarice, a sada je smanjena potražnja za njihovim izvozim.

- Osim onih nacionalnih mjera i krizne rezerve za koju smo se izborili, smatram i da je potrebno reagirati dodatnim mjerama, jer sadašnje nisu dostatne u ovakvom tržišnom okruženju, kazala je Marija Vučković.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ocijenio je kako, iako trenutačno nema afričke svinjske kuge, opasnost od te bolesti nije prošla.

- I dalje se svi moramo pridržavati propisanih mjera i pravila, jer se pokazalo kako se afrička svinjska kuga u zemljama koje su se s njom također suočile, znala vraćati nakon izvjesnog vremena, kazao je. Komentirajući namjeru izrade idejnih rješenja za tipske farme, Dekanić je rekao kako je zatraženo da one budu u nekoliko kategorija, ovisno o broju svinja.

- Predstavit ćemo i dostaviti naše prijedloge takvih modela, od kojih je u izradi već model koji podrazumjeva objekt s pet krmača i uzgoj i tov svinja, rekao je dodajući kako je na sjednici koordinacije bilo riječi i o štetama koje su od olujnog vremena prošloga ljeta pretrpjeli vlasnici plastenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Obeštećenja koja su dobili nisu dovoljna da im se sanira šteta tako da tražimo model i rješenje za njihovo pravednije obeštećenje. Govorili smo i zakupu poljoprovrednog zemljišta i konkretnim problemima koji se tu pojavljuju, izvijestio je župan Dekanić.

Tagovi: vučković, svinjogojci, svinje, žitarice, ukrajina
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE