GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković u Bruxellesu najavila administrativna rasterećenja

Vučković u Bruxellesu najavila administrativna rasterećenja
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 20:22
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska nastoji pomoći svojim poljoprivrednicima kroz dodatne potpore iz proračuna i na razini EU-a osigurati im veću fleksibilnost u dostupnosti europskih fondova, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica Vučković sudjelovala je na sastanku ministra poljoprivrede država članica EU-a, koji je održan u napetom ozračju prosvjeda poljoprivrednika, tijekom kojeg su probijali policijske blokade, palili gume, po ulicama prosipali stajsko gnojivo. Cijelu europsku četvrt u Bruxellesu blokirali su s više od 900 traktora. Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cijenama poljoprivrednih proizvoda, sporazumima o slobodnoj trgovini i strogim ekološkim propisima.

“Mogu reći da se i hrvatski poljoprivrednici suočavaju s ovim izazovima i poteškoćama, tržišnim oscilacijama koje se ubrzano mijenjaju pa primjerice u jednom trenutku imaju znatno više ulazne troškove, a u drugom trenutku znanto niže cijene svojih proizvoda”, rekla je ministrica Vučković nakon sastanka.

“Mi nastojimo osigurati dodatne potpore iz proračuna, zatim svojim prijedlozima na Vijeću EU-a nastojimo osigurati određene mjere i fleksibilnost unutar dostupnih europskih poljoprivrednih fondova”, rekla je Vučković.

Dodala je da njezino ministarstvo priprema prijedloge administrativnih rasterećenja.

“Dio ćemo rješavati na nacionalnoj razini, dio na razini EU-a”, rekla je.

Belgijski ministar poljoprivrede koji je predsjedao sastankom David Clarinval rekao je da su zaprimili više od 500 prijedloga država članica kako poboljšati položaj poljoprivrednika. Te sugestije su proslijeđene Europskoj komisiji, koja će pripremiti izvješće i konkretne prijedloge, o čemu će onda Vijeće raspravljati i odlučivati.

Istaknuo je da su ministri država članica pozdravili mjere koje je dosad donijela Europska komisija u odgovoru na zahtjev poljoprivrednika, koji već mjesecima prosvjeduju diljem EU-a te pozvali Komisiju da pripremi prijedlog novih mjera.

Nastojeći umiriti nezadovoljstvo poljoprivrednika, EU je već ublažio neke dijelove Zelenog plana, izbacivši cilj smanjenja emisija u poljoprivredi iz klimatskog paketa za 2040.

EU je povukao i zakon o smanjenju upotrebe pesticida i odgodio cilj po kojem poljoprivrednici moraju dio zemlje ostaviti neobrađenom radi poboljšanja bioraznolikosti.

Tagovi: vučković, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE