GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago porastao drugi dan zaredom

Wall Street blago porastao drugi dan zaredom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na daljnji oporavak američkog tržišta rada i gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 141 bod ili 0,41 posto, na 34.323 boda, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 4.200 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,01 posto, na 13.736 bodova.

Ulagače je ohrabrio podatak da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao više nego što se očekivalo, na 406.000, najnižu razinu u 14 mjeseci.

To ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada nakon postupnog ukidanja restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Drugo izvješće pokazalo je, pak, da su kompanije nastavile ulaganja u opremu, i to bržim tempom nego prijašnjih mjeseci.

To ukazuje na nastavak oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva, pa su jučer najviše porasle cijene dionica u sektorima koji bi od toga trebali imati najviše koristi, kao što je financijski.

S druge strane, tehnološki je sektor pao u drugi plan jer su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice porasli na 1,625 posto.

Prinosi rastu zbog toga što se s ubrzanjem rasta gospodarstva očekuje i jačanje inflacijskih pritisaka. To bi, pak, moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Premda iz Feda poručuju da će jačanje inflacije biti privremeno, u fokusu su ulagača posljednjih tjedana upravo vijesti o inflaciji.

U petak će biti objavljeno izvješće o osobnoj potrošnji u SAD-u, koje bi moglo dati jasniju sliku na kojim se razinama kreće inflacija.

Prije dva tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene porasle po najvišoj stopi u posljednjih 12 godina, što je izazvalo zabrinutosti u vezi inflacije i potaknulo nesigurnost na tržištima.

Nakon što je nedavno pao 4,3 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja, S&P 500 sada je udaljen od te razine još samo oko 1 posto.

A zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju ove godine taj indeks biti samo oko 2,5 posto iznad sadašnjih razina.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,10 posto, na 7.019 bodova, a frankfurtski DAX 0,28 posto, na 15.406 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,69 posto, na 6.435 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE