GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi pali, inflacija i dalje brine investitore

Wall Street: Indeksi pali, inflacija i dalje brine investitore
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 23:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Indeks S&P 500 pao je u petak i zabilježio svoj drugi tjedni gubitak zaredom, pri čemu su tehnološke dionice pod pritiskom jer su zabrinutosti oko inflacije i dalje u središtu pozornosti uoči sastanka Federalnih rezervi o politici sljedećeg tjedna.

Indeks širokog tržišta izgubio je 0,65% i zatvorio se na 5.117,09. Dow Jones Industrial Average pao je za 190,89 bodova, ili 0,49%, završivši sesiju na 38.714,77, dok je Nasdaq Composite skliznuo za 0,96% na 15.973,17.

S&P 500 oslabio je 0,13% ovaj tjedan. Dow s 30 dionica pao je za 0,02% u tjednu, a Nasdaq za 0,7%.

Tehnološke dionice su pale, s Amazonom i Microsoftom padom za više od 2%. Dionice Applea i Alphabeta, matičnog Googlea, također su pale. Gigant čipova Nvidia doživio je nesreću ovaj tjedan jer trgovci brinu o procjeni vrijednosti dionica i knjigovodstvenoj dobiti u visoko letećem imenu; završila je dan nešto niže, ali je porasla za oko 0,4% u tjednu.

Ulagači su i dalje vrlo oprezni nakon niza podataka s početka tjedna. Indeks proizvođačkih cijena za veljaču, mjerač inflacije veletrgovaca, napredovao je više nego što su ekonomisti očekivali. Podaci su pomogli pomaknuti referentnu 10-godišnju riznicu
više za oko 22 bazna boda ovaj tjedan, jer su se ulagači pitali jesu li nedavni ekonomski podaci bili prejaki da bi Federalne rezerve olabavile monetarnu politiku. Fed će započeti svoj dvodnevni sastanak o politici 19. ožujka.

Nedavna ekonomska objava mogla bi dovesti u pitanje smatra li Fed da se inflacija dovoljno ohladila da počne snižavati razine kasnije ove godine i mogla bi povećati dugoročne stope zaduživanja, prema Macquarie globalnom deviznom i kamatnom strategu Thierry Wizman.

"Mislim da drugi problem ovdje nisu samo 2024. i 2025., nego i druga pitanja o kojima Fed razmišlja, a koja uključuju da je tržište previše zapjenjeno", rekao je Wizman. "Iz tog razloga bi mogao signalizirati da misli da bi dugoročne kamatne stope trebale biti više."

Da budemo sigurni, fjučersi Fed fondova imaju 99% vjerojatnosti da će središnja banka zadržati kamatne stope nepromijenjenima na svom sastanku o politici sljedeći tjedan, prema CME FedWatch Toolu.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Amazon, Microsoft, Nvidia, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE