GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi pali nakon iznenađujućih poruka Feda

Wall Street: Indeksi pali nakon iznenađujućih poruka Feda
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer čelnici američke središnje procjenjuju da bi mogli početi povećavati ključne kamatne stope u 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 265 bodova ili 0,77 posto, na 34.033 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,54 posto, na 4.223 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 14.039 bodova.

Pad indeksa posljedica je procjena čelnika Feda, objavljenih nakon njihove dvodnevne sjednice, prema kojima 11 od 18 dužnosnika Feda očekuje da će u 2023. godini trebati povećati ključne kamate u dva navrata za po 0,25 postotnih bodova.

To je uznemirilo ulagače, premda su čelnici Feda poručili da će zadržati poticajnu monetarnu politiku kako bi podržali daljnji oporavak tržišta rada.

U priopćenju je Fed naveo da su gospodarski izgledi poboljšani, pa se sada u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 7 posto.

Unatoč poboljšanim procjenama, ulagači su zabrinuti jer nisu očekivali povećanje kamata prije 2024. godine.

Nakon poruka iz Feda, prinosi na državne obveznice su porasli, dok je dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana.

„Povećanje kamata u 2023. bilo bi prije nego što se očekivalo i tržište je na to reagiralo. Premda čelnici Feda još nisu spremni za smanjenje programa otkupa obveznica, predsjednik Feda Jerome Powell signalizirao je da se razmišlja kada započeti službenu raspravu o tome. Mi očekujemo da će to biti na nekoj od idućih sjednica”, kaže Daniel Ahn, ekonomist u banci BNP Paribas.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi tek početkom iduće godine.

A to bi označilo početak zaoštravanja monetarne politike jer sa snažnim oporavkom gospodarstva inflacijski pritisci rastu snažnije nego što se očekivalo.

Tako je Fed povećao procjene inflacije u ovoj godini za cijeli postotni bod, na 3,4 posto, premda i dalje tvrdi da će rast inflacije biti privremen.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u uslužnom i rudarskom.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je gotovo 13 posto, dok je Dow Jones osvojio oko 12, a Nasdaq indeks oko 9 posto, što se uglavnom zahvaljuje optimizmu u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize.

No, zbog jačanja inflacije većina analitičara očekuje znatno sporiji rast tih indeksa do kraja godine.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.184 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.652 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,12 posto, na 15.710 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE