GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi porasli četvrti dan zaredom

Wall Street: Indeksi porasli četvrti dan zaredom
SERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon objave zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke i izvješća o proizvođačkim cijenama u SAD-u u rujnu.

Dow Jones ojačao je 0.19 posto, na 33.804 boda, dok je S&P 500 porastao 0.43 posto, na 4.376 bodova, a Nasdaq indeks 0.71 posto, na 13.659 bodova.

Rast uslijedio četvrti dan zaredom nakon veoma nesigurnog trgovanja
Rast indeksa četvrti dan zaredom uslijedio je nakon vrlo nesigurnog trgovanja jer izvješće o proizvođačkim cijenama nije pokazalo da inflacija u SAD-u znatnije popušta.

U rujnu su proizvođačke cijene na mjesečnoj razini porasle 0.5 posto, što je sporije nego u kolovozu, kada je rast iznosio 0.7 posto, ali više u odnosu na očekivanja analitičara od 0.3 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, proizvođačke cijene porasle 2.2 posto, najviše od travnja.

"Izvješće sugerira da još ne vidimo kraj povišene inflacije i kamatnih stopa. Ulagači će morati biti strpljivi. Značajnije smanjenje inflacije u odnosu na vrhunac od prošle godine je jedan izazov, a spuštanje inflacije na Fedovu ciljanu razinu od 2 posto drugi", kaže Mike Loewengart, direktor u tvrtki Morgan Stanley’s Global Investment Office.

Jučer je objavljen i zapisnik s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke. Angelo Kourkafas, strateg u tvrtki Edward Jones, kaže da se čini da je taj zapisnik, zajedno s posljednjim popustljivim porukama dužnosnika Feda, ohrabrio ulagače.

Rizik od pretjeranog zaoštravanja monetarne politike
"U zapisniku se ističe rizik od pretjeranog zaoštravanja monetarne politike i podržao je nade ulagača da neće biti dodatnog podizanja kamata.

No to će ovisiti o daljnjim podacima o inflaciji", kaže Kourkafas i dodaje da bi stoga danas izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u u rujnu moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.11 posto, na 7.620 bodova, a pariški CAC 0.44 posto, na 7.131 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.24 posto, na 15.460 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE