GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Nasdaq na najvišoj razini u tri mjeseca

Wall Street: Nasdaq na najvišoj razini u tri mjeseca
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2022 / 07:00
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu indeksi ostvarili snažne dobitke, pri čemu je tehnološki Nasdaq dosegnuo najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, zahvaljujući nizu dobrih vijesti iz poslovnog sektora te dobrim makroekonomskim pokazateljima koji su ublažili zabrinutost investitora oko inflacije, rasta kamatnih stopa i prijeteće recesije.

Nasdaq indeks u srijedu je ojačao 2,59 posto, na 12.668 bodova, dok je Dow Jones porastao 1,29 posto, na 32.812 bodova, a S&P 500 indeks za 1,56 posto, dosegnuvši 4.155 bodova.

Najnoviji podaci ukazali su na rast narudžbi američkoj industrji u srpnju, uz smanjivanje problema u opskrbnim lancima i slabljenje cjenovnog pritiska. To je ojačalo uvjerenje dijela investitora da gospodarstvo nije u recesiji unatoč padu američkog BDP-a u protekla dva tromjesečja.

Najnoviji niz poslovnih objava, uključujući iz Paypala i CVS Health korporacije, također su doprinijeli dobrom raspoloženju investitora. Sve to pomoglo je oporavku Wall Streeta nakon višednevnih gubitaka uslijed zabrinutosti oko visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, smanjivanja gospodarske aktivnosti i geopolitičkih napetosti.

"U tijeku je sezona objava poslovnih rezultata za drugo tromjesečje i u većini slučajeva, od tehnološkog kompleksa do potrošačkih roba i industrije, vidimo bolje rezultate od onoga čega smo se pribojavali, i to nam je zasad dovoljno", ocijenio je Sahak Manuelian, direktor pri investicijskom društvu Wedbush Securities.

Dionica Paypala poskupjela je gotovo 10 posto nakon što je kompanija podigla procjene za ovu godinu; iz istog razloga poskupjela je dionica lanca ljekarni CVS Health za 6,3 posto, a znatno su ojačale i cijene dionica Applea i Amazona, za gotovo 4 posto te Mete, za 5,4 posto.

I europske burze jučer su ostvarile dobitke zahvaljujući dobrim vijestima iz poslovnog sektora, pri čemu je londonski Ftse indeks porastao 0,49 posto, na 7.445 boda, frankfurtski DAX za 1,03 posto, na 13.587 bodova, a pariški CAC za 0,97 posto, na 6.472 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, Paypal, Apple, Amazon
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE