GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 07:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, peti dan zaredom, no trgovalo se oprezno dok se čeka izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na daljnje odluke američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 210 bodova ili 0,61 posto, na 34.502 boda, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 4.297 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,17 posto, na 14.503 boda.

Peti rekordni doseg S&P 500 indeksa u nizu zahvaljuje se rastu cijena dionica u šest od 11 najvažnijih sektora, a najviše u energetskom zbog rasta cijena nafte.

No, trgovalo se oprezno jer ulagači, nakon snažnog rasta cijena dionica u drugom tromjesečju, ne žele dodatno riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na daljnje odluke američke središnje banke, kojoj je oporavak tržišta rada jedan od prioriteta.

Jučer je agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 692.000, više nego što se očekivalo, ali manje nego mjesec dana prije.

U petak će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju.

Dužnosnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo od koronakrize.

No, nastavi li se snažan oporavak tržišta rada, moguće je i da će Fed reagirati prije nego što se očekuje, kažu analitičari.

Zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, te oporavku gospodarstva i zarada kompanija, sva tri najvažnija indeksa porasla su i peti kvartal zaredom.

U proteklom tromjesečju S&P 500 ojačao je 8,2 posto, Nasdaq 9,5, a Dow Jones 4,6 posto.

Od početka godine S&P 500 osvojio je 14,5 posto.

„Bio je to dobar kvartal, a dobro je bilo i cijelo prvo polugodište u kojemu je S&P 500 skočio više od 14 posto, više nego Dow Jones i Nasdaq indeks. To pokazuje da je rastom zahvaćeno široko tržište”, kaže Robert Pavlik, portfelj menadžer u tvrtki Dakota Wealth.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 posto, na 7.037 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,02 posto, na 15.531 bod, a pariški CAC 0,91 posto, na 6.507 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE