GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekordi burzovnih indeksa

Wall Street: Novi rekordi burzovnih indeksa
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2021 / 06:55
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 94 boda ili 0,26 posto, na 35.913 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 4.613 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 15.595 bodova.

S&P 500 porastao je u 12 od posljednjih 14 trgovinskih dana jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 39 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Kompanije, doduše, upozoravaju na poremećaje u nabavi i rast troškova poslovanja zbog inflacije i nedostatka radnika, no zasad su uspjele zadržati profitne marže prebacujući rast troškova na potrošače.

„Nastavlja se pozitivno raspoloženje u vezi zarada, premda su neke velike kompanije podbacile u odnosu na očekivanja”, kaže Kristina Hooper, glavna analitičarka u tvrtki Invesco.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer energetski sektor, s prosječnim rastom od 1,6 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje.

Očekuje se da će čelnici Feda odobriti plan smanjenja programa kupnje obveznica, vrijednog 120 milijardi dolara mjesečno, koji je podržavao likvidnost, a time i rast tržišta kapitala od početka pandemije koronavirusa.

Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi ključnih kamatnih stopa i inflacije. Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Ostaje za vidjeti kako će tržište reagirati na poruke Feda, s obzirom da je labava monetarne politika znatno pridonijela rastu S&P 500 indeksa od početka godine za 22,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 posto, na 7.288 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 15.806 bodova, a pariški CAC 0,92 posto, na 6.893 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE